Midii cu parmezan

Prepara acest antreu stilat atunci cand ai ocazia sa cumperi midii mari – cele mici se intaresc pe gratar sau la grill
 
<p>
Portii 4
Timp de preparare si de gatit: 30 de minute

Ingrediente:

100 ml vin alb, sau supa simpla de peste, preferabil preparata in casa
1 ceapa mare, tocata foarte marunt
3 catei de usturoi, pisati
circa 30 de midii mari, bine razuite si curatate de “barbi”
50 g paine integrala
30 g patrunjel tocat
30 g parmezan, proaspat ras
1/2 lingura de coaja de lamaie, rasa
un praf de piper de Cayenne
1 lingura de ulei de masline extravirgin
feliute de lamaie, pentru servit

Preparare:

Se toarna vinul, sau zeama de supa, intr-o cratita mare; se adauga ceapa si usturoiul, si se da mixtura in clocot, la foc iute. Se fierbe rapid circa 1 minut. Se adauga midiile, se acopera si se gatesc 2-3 minute, clatinand cratita ocazional. Se ia capacul si se amesteca bine midiile. De indata ce se deschid, se scot din cratita, folosind o pereche de clesti, si se pun deoparte. Se arunca exemplarele care raman inchise.

Cand midiile s-au racit indeajuns ca sa poata fi manuite, se indeparteaza partea superioara a cochiliilor. Se pune carnea, desprinsa, a celor 24 de midii pe jumatatile de cochilii ramase, asezate intr-un singur strat, intr-un vas termorezistent. Se lasa vasul deoparte.
Se incinge grillul cuptorului. Se pune painea intr-un blender si se proceseaza pana cand se obtin firimituri fine. Se adauga patrunjelul, parmezanul, coaja de lamaie, piperul de Cayenne si uleiul de masline; se proceseaza din nou, pana la omogenizare.
Cu ajutorul degetelor, se pune o portie din mixtura cu branza si firimituri de paine pe fiecare midie si se preseaza cu grija, incat sa le acopere complet. Se asaza vasul sub grill si se gateste preparatul 2-3 minute, pana ce topping-ul s-a rumenit. Se repartizeaza midiile in farfurii si se servesc cu feliute de lamaie.

O idee:

• Midiile cu topping de parmezan se pot servi si in stil frantuzesc: se pune 1 litru de cidru sec in cratita, impreuna cu ceapa si usturoiul, si se fierbe pana cand lichidul se reduce la 600 ml. Se incorporeaza patrunjelul, coaja de lamaie si piperul de Cayenne. Se adauga apoi midiile si se gatesc. Se transfera midiile in boluri de servit individuale, iar lichidul in care au fost fierte se asezoneaza dupa gust si se toarna peste ele.

Avantaje:

• Midiile sunt o sursa buna de fier, un component esential al hemoglobinei din globulele rosii, care asigura transportul oxigenului in organism.
• Parmezanul este o branza tare, preparata din lapte de vaca nepasteurizat. Desi bogat in grasimi, parmezanul are si un gust foarte pregnant, astfel ca poate fi intrebuintat in cantitati mici.
• Piperul de Cayenne, care se obtine din unul dintre cei mai mici si mai iuti ardei din lume, este folosit in medicina naturista ca stimulator al circulatiei sangvine.
 
Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro
</p>
Vote it up
197
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza