Metode de reducere a dioptriilor

In afara ochelarilor si a lentilelor de contact mai avem si alte solutii
 

<p>

Nevoia de a purta ochelari sau viciile de refractie includ miopia, hipermetropia si astigmatismul si toate duc la nevoia de a purta ochelari sau, pentru cei care nu doresc, lentile de contact.

Miopii si cei cu astigmatism nu vad bine la distanta, iar hipermetropii nu vad bine nici la distanta, nici la aproape. Purtarea ochelarilor nu este acceptata cu placere de toata lumea, din motive diferite: schimba fizionomia, se aburesc, se rup, te imbatranesc etc. Lentilele de contact se pun dimineata, se scot seara, necesita masuri de igiena mai aparte, pot da intoleranta in timp etc. De aceea, multi pacienti cauta solutii pentru a nu mai purta aceste „proteze“, cum sunt ochelarii sau lentilele de contact. Sunt diferite metode pentru a realiza acest deziderat, in functie de dioptrie, de varsta, dar si de experienta si de conceptiile chirurgului oftalmolog, intelegandu-se ca este nevoie de o interventie chirurgicala.

O metoda de a scapa definitiv de ochelari sau de lentile de contact este chirurgia refractiva cu laser, mai exact corecteaza viciile de refractie ale ochiului, ce apar prin modificari ale corneei, o componenta anatomica a ochiului. In ce situatii este eficienta chirurgia Corectia prezbiopiei (scaderea cu varsta a posibilitatii de a citi de aproape) cu ajutorul tehnicilor laser nu a luat inca o mare amploare si, chiar daca se face in anumite centre oftalmologice din lume, corectia nu este permanenta si nu are proba timpului. Miopia de pana la -7 D se poate reduce prin operatii cu laser (Lasek, Prk, Lasik). Hipermetropia se corecteaza prin laser cu destula precizie pana la plus 4 D, depinzand de caz. Astigmatismele de 3-4 D se pot corecta cu laser. Practicam cu succes de peste 10 ani acest tip de operatii, mii de pacienti beneficiind de astfel de operatii.

Se poate schimba cristalinul

In cazurile in care dioptriile sunt mai mari de  -7 la miopie, plus 4 la hipermetropie sau 3 la astigmatism, o modalitate de scadere a numarului de dioptrii este schimbarea cristalinului. Cristalinul este o lentila din interiorul ochiului, similara celei din interiorul aparatului de fotografiat, ea focalizand imaginea pe retina. In aceste cazuri, se inlocuieste cristalinul natural cu un cristalin artificial adaptat la puterea dioptrica necesara. In cazul in care dioptriile sunt foarte mari, sunt disponibile cristaline personalizate. Pentru a beneficia de operatii cu laser, trebuie ca varsta sa fie, cel mai bine, de peste 18-20 ani, refractia oculara sa fie stabila, adica sa fim siguri ca dioptriile nu mai cresc (mai ales in cazul miopiilor).

Operatia este recomandata pentru cei ce vor sa renunte la ochelari sau la lentile de contact. Pacientii nu trebuie sa aiba alte afectiuni sistemice (reumatism articular acut, leucemii, limfoame sau alte neoplazii etc.). Persoanele care au purtat lentile de contact vor intrerupe portul lor cu una-doua saptamani inainte de operatie, iar apoi vor face o serie de investigatii, care sa ne confirme starea de sanatate a ochiului. Operatia se realizeaza fara internare, cu anestezie topica (picaturi), fara pansament obisnuit, el fiind inlocuit cu lentile de contact. Tipuri de operatie cu laser sunt: PRK (photorefractive keratectomy), LASEK ( Laser assisted subepithelial keratectomy) – seamana cu precedenta, dar este mai bine tolerata LASIK (laser in situ keratomileusis), o sectiune a unei foite din cornee, sub care se aplica laser excimer. Toate aceste tehnici sunt foarte sigure, fiecare chirurg avand preferinte, in functie de experienta sa.

Dupa operatie In primele 24-72 de ore, postoperator, apare senzatia de corp strain, lacrimare, fotofobie, chiar durere care cedeaza la administrarea de antalgice . Pacientii vor purta ochelari de soare pentru protectie si vor urma tratament topic cu antiinflamatorii steroidiene si nesteroidiene, cicatrizante corneene etc. In prima luna, pacientii vor evita expunerea la soare, aburi, fum, machiaj, precum si efortul fizic. Recuperarea totala postoperatorie este variabila, putand dura pana la cateva luni. Pe termen lung, in majoritatea cazurilor, evolutia postoperatorie este favorabila.

Pentru metodele LASEK si PRK, complicatiile ce pot aparea sunt rare, constand in: vindecare lenta a epiteliului corneean, „haze“ (ceata) cornean si halouri, dificultate la vederea nocturna sau la lumina puternica, regresia partiala a rezultatului. Infectiile oculare sunt extrem de rare, fiind dependente de respectarea unei igiene riguroase de catre pacient. Aparatele laser din tara noastra sunt de ultima generatie,  ce ofera in plus fata de generatiile anterioare precizia mult mai mare a corectiei dioptriilor si cresterea confortului pacientului.

Operatia de scadere a dioptriilor cu laser are o rata foarte mare de succes, este usor suportata de catre pacient, iar vindecarea este rapida. In Romania, pretul unei astfel de operatii, cu toate ca se efectueaza cu exact aceeasi aparatura de ultima ora, este mult mai mic decat in tarile vecine, in Comunitatea Europeana sau in Statele Unite ale Americii.

</p>

Vote it up
171
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza