Mere coapte cu mirodenii

O variantă mai aromată a unui desert tradițional
 

INGREDIENTE PENTRU 4 PORȚII

1/3 cană (80 ml) suc de mere neîndulcit

2 linguri de sirop de arțar

1 rulou de scorțișoară

1 steluță de anason

5 cm fâșie de coajă de portocală

4 mere mari, galbene sau verzi, ca Golden Delicios ori Granny Smith (circa 800 g în total), tăiate în jumătăți pe orizontală

1/2 cană (125 g) iaurt aromatizat cu vanilie, pentru servit

 

PREPARARE 15 minute, plus 5 minute răcire GĂTIT 30 minute 

FIECARE PORȚIE CONȚINE 715 kJ, 171 kcal, 3 g proteine, < 1 g grăsimi (< 1 g grăsimi saturate), 39 g carbohidrați (36 g zahăr), 4 g fibre, 30 mg sodiu

 

Quercitina este un antioxidant din grupul flavonoidelor – polifenoli care au deopotrivă proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Substanța oferă protecție împotriva bolilor cardiovasculare și reduce riscul congestiilor cerebrale. Dintre alimentele folosite în mod curent, merele și ceapa au cel mai mare conținut de quercitină.

 

1 Încinge cuptorul la 200°C.

2 Amestecă într-o crăticioară, la foc potrivit, sucul de mere, siropul de arțar, scorțișoara, anasonul stelat și coaja de portocală. Dă într-un clocot, apoi micșorează flacăra și fierbe mixtura lent 4-5 minute sau până când s-a îngroșat ușor. Las-o 5 minute să se răcească.

3 Aranjează jumătățile de măr, cu partea tăiată în sus, într-un vas termorezistent. Coace-le 20-25 de minute sau până ce s-au frăgezit.

4 Servește merele stropite cu siropul din crăticioară, punând deasupra câte o linguriță de iaurt aromatizat.

 

SFATUL BUCĂTARULUI Siropul de arțar poate fi înlocuit cu miere sau cu sirop de agave.

Poți coace merele în avans, urmând să le păstrezi în frigider până când vine vremea să le folosești.

Vote it up
110
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza