Menta este utila in sindromul colonului iritabil

Principalii sai constituenti sunt mentolul (30-50%), mentona (15-35%) si acetatul de mentil (10%)
 

Menta pe care o cunoastem azi este o planta perena cultivata, fiind o incrucisare intre menta de gradina si menta salbatica. Are tulpini angulare, violacee sau stacojii, iar frunzele ei aromate au forma ovala si varfuri ascutite. Planta poarta manunchiuri stacojii de flori la sfarsitul verii.

Compusi activi.
Menta este bogata in compusi fenolici (7%), printre proprietatile lor numarandu-se actiuni antivirale, antiinflamatorii si antioxidante. Ea contine cantitati mari de flavonoide si tanini. Nivelul uleiului esential este foarte mare – 10-30 ml/kg de planta uscata. Compozitia uleiului variaza in functie de vreme si de perioada de recoltare. Principalii sai constituenti sunt mentolul (30-50%), mentona (15-35%) si acetatul de mentil (10%).

Utilizari medicinale.
Menta are proprietati digestive si antispastice datorate preponderent flavonoidelor si uleiului esential. De aceea, este administrata intern pentru tratarea problemelor precum aerofagia, digestia lenesa, eructatia persistenta, flatulenta si secretia biliara inadecvata. Un studiu clinic realizat in Taiwan a testat efectul carminativ al mentei, uleiul acesteia fiind eficient in calmarea crampelor intestinale la indivizi care sufereau de sindromul colonului iritabil (SCI). O echipa de cercetatori americani a descoperit ca planta este benefica si in cazul copiilor suferinzi de SCI. In doze mici, ea are efect sedativ, iar in doze mari, efect tonic. Extern, uleiul esential ajuta la calmarea iritatiilor pielii si a muscaturilor de insecte. In inhalatii, este util in tratarea racelilor si a gripei. Poate fi folosit si ca apa de gura pentru tratarea infectiilor orale. De asemenea, se pare ca vindeca durerile de cap. In scop comercial, principala utilizare a mentei este aromarea gumei de mestecat.

Preparare si dozaj:
• In tratamentul aerofagiei, digestiei lenese, eructatiei persistente si al problemelor secretiei biliare – Infuzie: Puneti 1 lingura mica de frunze uscate la 150 ml de apa clocotita. Lasati sa infuzeze timp de 10-15 minute. Strecurati. Beti cate o cana dupa fiecare masa principala. Pentru un efect tonic: Beti cate 2 cani dupa mese. Pentru efect sedativ: Beti 1 cana seara.
• In tratamentul racelilor, infectiilor din sfera orala –Inhalatii, apa de gura: Puneti o mana de frunze intr-un castron cu apa fierbinte. Inhalati aburul sau raciti preparatul si folositi-l ca apa de gura.
• In tratamentul afectiunilor pielii – Ulei esential: Diluati 3 picaturi de ulei esential in 10 ml de ulei excipient. Aplicati pe zona afectata.

Vote it up
57
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza