Melcisori cu sos de castraveti

Cauta paste mici, care vor absorbi dressingul din iaurt si rosii. Sosul este usor si plin de nutrienti
 
<p>
Timp de preparare: 40–50 de minute, plus racorire si 1 ora de racire optionala
Se obtin 4 portii

Ingrediente:

225 g melcisori sau alte paste scobite
4 linguri patrunjel proaspat tocat
4 linguri menta proaspata tocata
4 linguri chives proaspat tocat
2 linguri tarhon proaspat tocat
4 rosii, descojite, curatate de seminte si tocate
200 g iaurt cu continut redus de grasimi
1 avocado
sare si piper
fire de menta proaspata, pentru ornat
Salsa de castraveti
4 tije de telina tocate marunt
1 ardei gras verde, curatat si taiat cubulete sau tocat
1/2 castravete taiat cubulete sau tocat
4 cepe verzi feliate subtire sau tocate
coaja rasa de la 1 lamaie verde (optional)
50 g nasturel tocat grosier
100 g mango uscat taiat bucatele
1 lingura ulei de masline extravirgin
1 mar de desert dulce-acrisor si crocant, ca Braeburn sau Jonagold

Preparare:

Se fierb pastele 10–12 minute sau conform instructiunilor de pe ambalaj, pana ce sunt al dente.

Intre timp, se amesteca intr-un castron mare patrunjelul cu menta, chives, tarhon si rosii (castronul trebuie sa fie destul de mare ca sa incapa in el si pastele). Se asezoneaza si se adauga iaurtul.
Se scurg pastele cu grija, scuturandu-le in sita ca sa nu pastreze lichid in concavitati. Se adauga pastele fierbinti in dressingul de iaurt si se amesteca bine cu o lingura. Se acopera castronul si se lasa sa se racoreasca. Salata de paste se poate servi calda sau rece, caz in care se pune in frigider 1 ora, ca sa se raceasca complet. Pastele pot fi drese astfel cu cateva ore in avans, daca va este mai usor.
Intre timp, se amesteca telina, ardeiul gras, castravetele si ceapa verde. Se adauga suc de lamaie verde, daca se foloseste, nasturel si cubulete de mango uscat. Se acopera si se pune deoparte.
Chiar inainte de a servi salata, se adauga ulei in mixtura de castravete si se asezoneaza dupa preferinta. Marul se taie in patru, se curata si se taie cubulete, lasandu-i coaja. Se adauga la salsa si se amesteca bine.
Se taie avocado in jumatate si se indeparteaza samburele, apoi se taie in sferturi, pe lungime, si se descojeste. Se taie miezul bucatele si se amesteca cu pastele.
Se serveste salsa de castraveti ca un acompaniament la paste, astfel ca sa poata fi adaugata dupa gustul fiecaruia. (Pastele fierbinti absorb dressingul de iaurt, devenind relativ uscate cand se racesc, astfel ca salsa de castraveti actioneaza ca un al doilea dressing.) Se orneaza cu fire de menta si se serveste imediat.

Cateva idei:

• Este o excelenta reteta pentru paste integrale sau paste cu porumb si vegetale (folositoare pentru cei care tin o dieta fara gluten), caci textura ferma si gustul putin intepator se echilibreaza cu salsa crocanta si usoara.
• Daca doriti, adaugati un catel de usturoi, tocat marunt, la dressingul de iaurt.
• Pastrati verde dressingul de iaurt omitand rosiile, si faceti-l rosu cu ardei gras rosu, in loc de verde, si un mar cu coaja rosie. Adaugati rosiile la salsa si asezonati cu paprika, pentru a incalzi atat gustul, cat si culoarea.
• In loc de mango, puteti folosi si alte fructe. Ananasul si caisele uscate sunt, ambele, variante delicioase.

Avantaje:

• Vitamina C din fructe si legume este distrusa usor in timpul gatitului, consumarea lor cruda aducand maximum posibil de vitamina.
• Bacteriile folosite pentru a prepara iaurtul sunt cunoscute ca mentinand echilibrul dintre bacteriile „prietenoase” si „neprietenoase” care traiesc in tractul digestiv.
</p>
Vote it up
88
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza