Medicamente care pot ingrasa

Antipsihoticele si unele antidiabetice orale pot avea ca efect advers stimularea apetitului
 
<p>Ingrasarea este o reactie adversa a aumitor pastile si, ca orice reactie adversa, apare doar la cateva dintre persoanele care iau medicamentul respectiv, nu la toate.
„Frecventa acestui efect advers este relativ redusa. Aparitia sa depinde in multe cazuri de doza de medicament administrata, precum si de durata tratamentului", precizeaza prof. dr. Ioan Fulga, seful Catedrei de Farmacologie a Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila" din Bucuresti. O categorie de medicamente care cresc pofta de mancare sunt antipsihoticele. Acestea actioneaza asupra receptorilor din creier care controleaza apetitul.
Si antidiabeticele orale pot avea ca efect advers ingrasarea, insa doar clasa sulfonilureicelor. Unele antidiabetice, cum sunt biguanidele, pot, din contra, sa provoace o scadere in greutate. In cazul medicamentelor care cresc apetitul, bolnavul trebuie sa fie atent la aportul caloric pentru a evita ingrasarea. Scaderea in greutate este reversibila dupa incetarea tratamentului, insa ea se face lent si necesita o atentie sporita la dieta, precum si exercitii fizice.


Corticosteroizii cresc retentia de apa

Bolnavii cu poliartrita reumatoida, persoanele cu astm ori cu alergii si toti cei care iau corticosteroizi pot avea neplacuta surpriza de a constata ca au luat in greutate. Corticosteroizii, mai ales daca sunt administrati pe o perioada indelungata, favorizeaza retentia apei in tesuturi. „Cortizonii produc o obezitate particulara, similara celei din boala Cushing, in care tesutul adipos se redistribuie pe trunchi, pe ceafa, pe fata, dar nu si pe membre", explica prof. dr. Ioan Fulga. Dupa finalizarea tratamentului cu corticosteroizi, scaderea in greutate se produce intr-un timp relativ scurt. Din pacate insa, majoritatea tratamentelor se prescriu pe o durata lunga. Potrivit estimarilor specialistilor, cresterea in greutate dupa o administrare indelungata de corticosteroizi este de aproximativ 7 la suta. 


Contraceptivele sunt mai putin periculoase

Retentia apei in tesuturi provoaca si unele antihipertensive, precum nifedipina. De asemenea, contraceptivele orale pot avea acest efect advers, insa mult mai rar decat in trecut, intrucat dozele de hormoni din compozitie s-au diminuat foarte mult in cazul contraceptivelor de ultima generatie.
Multe dintre siropurile de tuse, atat cele destinate adultilor, cat si cele pentru copii, contin o cantitate mare de zahar, pentru a acoperi gustul amar al substantelor active din compozitie. Administrate des ori pe o perioada indelungata, aceste siropuri pot sa ingrase.</p>
Vote it up
197
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza