Medicament nou pentru cancer

Tratamentul se activeaza doar in contact cu tumoarea si nu afecteaza tesutul sanatos
 
<p>O metoda revolutionara de a controla felul in care actioneaza chimioterapia promite sa imbunatateasca tratamentul pus la dispozitia persoanelor bolnave de cancer. Descris de cercetatori drept “chimioterapia bomba inteligenta”, tratamentul localizeaza tumorile si le “infometeaza”, lasand intacte celulele sanatoase ale organismului. Medicamentul este gata pentru inceperea primei faze a testelor clinice, arata MedLive.ro .
Efectele secundare ale tratamentului pentru cancer reprezinta adesea o problema, afectand negativ sanatatea deja precara a pacientilor. Printre acestea se numara: greata, caderea parului, inflamatii ale tesutului tractului digestiv, supresia sistemului imunitar. Chimioterapia lasa organismul lipsit de protectie impotriva bacteriilor si virusurilor. “Chimioterapia normala poate fi adesea cauza mortii pacientului, mai degraba decat cresterea tumorii. Orice tratament ce reprezinta o otrava si care poate fi controlat si activat doar in tumora este, evident, foarte atractiv,” a declarat prof. dr. Laurence Patterson, cercetator in cadrul Universitatii din Bradford si directorul Institutului pentru terapia cancerului.
Medicamentul dezvoltat de prof. dr. Patterson, cunoscut drept “agent de perturbare vasculara” are la baza un remediu vechi de 400 de ani pentru tratarea gutei, titreaza The Guardian. Acesta foloseste colchicina, o substanta antiinflamatoare extrasa din frunzele, florile si semintele de sofran. Se incearca de multa vreme introducerea extrasului in regimul medicamentos prescris bolnavilor de cancer, insa de fiecare data a aparut aceeasi problema: medicamentul ataca atat celulele canceroase cat si pe cele sanatoase, distrugandu-le.
Stabilizarea medicamentului s-a facut prin atasarea unui lant format dintr-un anumit tip de aminoacizi care il fac inert. Compusul se misca liber prin organism in aceasta stare fara sa afecteze celulele sanatoase cu care se intalneste. Odata ce intra in contact cu tumora, lantul de aminoacizi este indepartat de o enzima prezenta pe suprafata cancerului, numita MMP-1. Astfel, medicamentul este activat si distruge celulele din jur. MMP-1 (colagenaza interstitiala) este o enzima ce joaca un rol vital in distrugerea matricei extracelulare. Tumorile o folosesc pentru a putea taia drum in tesutul sanatos dar si pentru a se “hrani”. Enzima incurajeaza fluxul sangvin din jurul sau, construind noi vase de sange si dandu-i tumorii acces la nutritienti si oxigen. Prin distrugerea acesteia, se taie resursele necesare tumorii pentru a creste si a calatori prin corp.
“Avem un fel de bomba inteligenta care se activeaza doar in contact cu tumoarea si nu afecteaza tesutul normal. Este un nou tratament pentru cancer ca ar putea fi folosit cu succes impotriva a multor tipuri de tumori – ne-am uitat pana acum la cancerul de colon, de prostata, cancerul de san, cancerul pulmonar si cancerul de piele si toate au raspuns foarte bine la tratament”, sustine prof. dr. Laurence Patterson. Cercetatorii cred ca medicamentul, denumit ICT2588, va functiona impotriva tuturor tumorilor solide, informeaza The Evening Standard.
Cercetatorii cred ca folosirea enzimei MMP-1 ca agent de activare va ajuta medicamentul sa trateze si tumorile secundare cauzate de cancer, dupa ce acesta s-a raspandit in organism. In plus, acestia considera ca mecanismul de livrare poate fi folosit pentru transporta si alte medicamente direct la tumoare.
ICT2588 este unul dintre agentii de perturbare vasculara – VDA – medicamente ce au drept strategie privarea de oxigen si nutritienti a tumorilor solide. Conform lucrarii “Distrugerea vaselor sanguine ale tumorii“, cercetarea in acesta directie s-a dovedit atractiva: prin taierea resurselor disponibile tumorii, medicamentele pot cauza necroza acesteia dar si a celulelor canceroase din ea. Mai multe astfel de medicamente au ajuns pana in faza de teste clinice, insa, de fiecare data, valoarea lor terapeutica a fost compromisa de toxicitatea lor; acestea cauzau cordiotoxicitate, ischemie si aritmii. Conform cercetatorilor, metoda propusa de echipa Universitatii Bradford reuseste sa evite producerea efectelor secundare negative asociate colchicinei prin manipularea activarii.
Pana la ora actuala, medicamentul a fost testat in laborator. Patterson sustine ca tratamentul a dat rezultate pozitive in cazul tuturor soarecilor pe care a fost testat, cauzand incetinirea cresterii tumorii. In unele cazuri, remisia a inceput odata cu prima injectie. Urmatorul pas este aducerea medicamentului in spitale pentru testele clinice. La ora actuala se duc tratative pentru strangerea sumei de 3 milioane de lire necesara inceperii testelor pilot la Spitalul Universitar St. James din Leeds. Se preconizeaza ca acestea vor incepe in urmatoarele 18 pana la 24 de luni. “Trebuie sa fim precauti pana putem dovedi aceleasi efecte remarcabile in testele clinice dar, in cele din urma, daca totul merge bine, speram sa vedem acest medicament folosit ca parte a combinatiei de medicamente pentru tratarea si mangementul cancerului,” a declarat prof. dr. Patterson citat de Yorkshire Post.</p>
Vote it up
212
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza