Medicament nou in chimioterapie

Substanta protejeaza impotriva efectelor secundare ale tratamentelor de cancer si consolideaza actiunea asupra tumorii
 

<p>

Un medicament dezvoltat la Universitatea Linköping din Suedia protejeaza impotriva efectelor secundare ale tratamentelor de cancer in timp ce consolideaza efectele acestora asupra tumorii. Va incepe o evaluare internationala a medicamentului pe un grup mai mare de pacienti.

Rezultatele studiilor cu acest compus, cunoscut sub numele de calmangafodipir, au fost publicate in ultimul numar al revistei Translational Oncology.

Cercetarea a fost initiata cu o substanta numita mangafodipir, care a fost folosita ca un mediu de contrast in scanarile care utilizeaza rezonanta magnetica.

Farmacologii au descoperit ca aceasta substanta protejeaza celulele sanatoase in tratamentele pentru cancer.

“Am constatat ca substanta ar putea afecta formarea de radicali de oxigen, care sunt o cauza a efectelor secundare in chimioterapie”, spune profesorul Andersson. De exemplu, numarul de celule albe din sange scade drastic la aproape toti pacientii, ceea ce duce la infectii care ar putea fi chiar fatale.

Cercetatorii au inceput cu teste pe celule si apoi au continuat pe soareci infectati cu celule canceroase. Soarecii au fost tratati cu chimioterapie si le-a fost administrat mangafodipir. S-a constatat scaderea tumorii in timp ce celulele albe din sange au fost protejate.

Efectul mangafodipirului a fost confirmat intr-un studiu mai mic la pacientii cu cancer de colon, care a fost publicat in Translational Oncology in februarie 2012.

</p>

Vote it up
126
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza