Mecca, centru sacru de rugaciune

Orice credincios musulman are datoria sa viziteze acest sublim centru de rugaciune macar o data in viataFoto: Reader’s Digest – Cartea “Lumi fascinante, locuri uimitoare”
 

<p>Cuvintele traditionale care insotesc ca un ecou viata fiecarui musulman sunt: „Daca Allah hotaraste moartea mea, voi muri pe drum, cu fata `ndreptata spre Mecca.“ Venerata ca loc de nastere al profetului Mahomed (nascut c.570 d.Cr.), Mecca este situata in Arabia Saudita, la circa 72 km de Jeddah de pe tarmul Marii Rosii. Musulmanii din intreaga lume doresc sa viziteze Mecca inainte de a muri si acest stravechi oras joaca un rol fundamental in credinta lor. Pelerinajul – sau hajj – la Marea Moschee este datoria solemna a fiecarui musulman.

Semnificatia religioasa a orasului dateaza dinainte de aparitia lui Mahomed. Inauntrul Ka’abei, „casa patrata“ – un sanctuar masiv care domina imensa curte a Marii Moschei – se afla uriasa Piatra Neagra a cetatii Mecca. Aceasta piatra sfanta pentru musulmanii de azi era considerata de catre adoratorii unor zei mai vechi o sursa de putere miraculoasa. Atunci, ca si acum, pelerinii veneau din toate partile Arabiei pentru a saruta si a mangaia piatra, in speranta ca vor absorbi putin din puterea ei. Dupa ce a purificat-o in numele lui Allah, Mahomed a intretinut traditia sarutarii pietrei. In felul acesta a creat o continuitate, legandu-i pe noii discipoli ai islamului de trecutul preislamic.

Originea pietrei nu este cunoscuta. Geologii sustin ca ar putea fi un meteorit; musulmanii cred ca a cazut din cer in Gradina Edenului si i-a fost data lui Adam ca sa-i ia pacatele dupa ce Dumnezeu l-a alungat din rai. Ei mai cred ca ea a fost data de arhanghelul Gavriil patriarhului evreu Avraam pentru a fi folosita ca piatra de temelie a unui templu si ca acest templu este Ka’aba. Doctrina isalmica afirma ca acelasi arhanghel Gavriil i s-a aratat in somn lui Mahomed si i-a dezvaluit cuvantul lui Dumnezeu. Cand Mahomed s-a trezit, versetele Coranului erau intiparite in inima lui. Ele hotarau ca zeii falsi adorati de poporul sau trebuiau distrusi, lasandu-l pe Allah conducator suprem.

In cetate si in Marea Moschee nu au voie sa intre decat musulmanii; in trecut, intrusii riscau sa fie executati (astazi, ne-musulmanii sunt amendati). Cu toate acestea, in ultimii 200 de ani, mai multi aventurieri travestiti in pelerini musulmani au incalcat legea islamica. Primul care si-a consemnat vizita la Mecca a fost exploratorul elvetian Johan Ludwig Burckhardt in 1814, dar cel mai cunoscut a fost poate Sir Richard Burton, care a intrat in moschee in 1853 si a scris apoi in cartea sa, Pelerinaj la Al-Medinah si Meccah (1855), ca „dintre toti credinciosii… care isi lipeau inimile de piatra nici unul nu simtea in acel moment o emotie mai mare ca Haji-ul din nordul indepartat“.

Pelerinii la Mecca respecta ritualurile traditionale ale ceremoniei hajj. Inainte, ei imbraca o roba alba, ihramul; toti se imbraca la fel pentru a arata ca sunt egali in fata lui Allah. Musulmanii trebuie sa-si spele fata, capul, bratele si talpile inainte de a se ruga, deci apa curenta este esentiala in orice moschee. La Marea Moschee, la aproape un metru de Ka’aba, se afla fantana Zemzem, care era in vremuri stravechi singura sursa de apa din cetate. Se spune ca ea dateaza din timpuri biblice, cand, conform Cartii Facerii, Hagar, mama primului nascut al lui Avraam, Ismail, a fost alungat in pustiu de sotia stearpa a lui Avraam, Sara. Pentru ca mama si copilul sa nu moara de sete, Dumnezeu i-a indrumat spre un izvor cu apa proaspata care iesea din nisip.

Musulmanii cred ca izvorul lui Hagar si fantana Zemzem sunt unul si acelasi lucru. Apa din fantana este folosita si azi pentru a spala Ka’aba de trei ori pe an.

Islamul este o religie care domina mai degraba cu sabia decat cu persuasiunea si dezacordurile sunt deseori rezolvate prin actiuni violente. Mecca n-a fost crutata de asemenea conflicte. In 1802, fiii puritanului Muhammad Abdul Wahhab au intrat in Mecca dupa ce au facut un macel cumplit in fata portilor sale, distrugand toate sanctuarele si imaginile din oras si acuzandu-i pe locuitorii sai de idolatrie. In 1979, a avut loc o batalie sangeroasa in incinta moscheii. Dar in ciuda istoriei sale violente, Mecca ramane invaluita in mister si intrigi. A cunoscut multe varsari de sange si totusi pare un loc al pacii desavarsite.</p>

Vote it up
387
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza