Materiale si texturi pentru ghivece

Plantele frumoase merita niste ghivece pe masura. Iata cum gasiti partenerul ideal pentru florile voastre pretioase
 

Iata cum gasiti partenerul ideal pentru florile voastre pretioase.

In prezent, alegerea unui vas nu se mai reduce la intrebarea daca va puteti permite unul de teracota sau va multumiti cu unul de plastic. Acum se gasesc ghivece dintr-o gama uluitoare de materiale – de la metal galvanizat la bambus, de la fibre de sticla la ceramica smatuita. Deoarece exista atatea optiuni, atunci cand alegeti un ghiveci e bine sa va ganditi la avantajele si dezavantajele materialului. Plasticul este usor, necostisitor si poate fi tratat in fel si chip. Lemnul, teracota si piatra izoleaza bine radacinile – impotriva caldurii sau frigului – si sunt ideale pentru cultivarea plantelor in plin soare sau in locuri mai putin prietenoase, orientate spre nord.

• Vasele din fibre de sticla sunt usoare, solide si durabile. Rezista la inghet, izoleaza bine plantele si se gasesc intr-o gama larga de culori. Singurul dezavantaj e ca fibrele de sticla se pot farama daca vasul nu este manuit cu atentie.

• Teracota si plasticul sunt cele mai obisnuite materiale pentru confectionarea ghivecelor. Teracota se inmoaie cu timpul, dar se ciobeste sau sparge usor. Este poroasa si asigura un drenaj bun, fiind ideala pentru plantele rezistente la seceta, cum sunt muscatele. Vasele de plastic sunt usoare, portabile si rezistente la inghet. Aspectul plasticului poate fi imbunatatit cu un strat de vopsea. Deoarece plasticul nu este poros, compostul nu se usuca la fel de repede ca in vasele de teracota. Asta inseamna ca puteti uda plantele mai rar, dar exista riscul acumularii unui surplus de apa.

• Lemnul si rachita sunt usoare, dar multe vase din lemn sunt suficient de solide pentru a sustine tufisuri mari. Lemnul este rezistent la inghet si apara plantele de caldura si frig. Preveniti putrezirea, tratand recipientul cu o substanta care nu afecteaza plantele sau captusindu-l cu plastic. Asezati vasele din lemn pe caramizi, pentru a facilita drenajul.

• Recipientele din metal galvanizat arata nemaipomenit intr-un decor modern, cum ar fi pe o podea de lemn sau pe un strat de pietris. Dar, intrucat metalul este un izolator prost, radacinile plantei se vor coace vara sau vor ingheta iarna. De multe ori, vasele de metal nu au orificii de drenaj si va trebui sa le faceti singur- sau le puteti folosi ca masca pentru alte ghivece.

• Recipientele de beton si piatra reconstituita se gasesc intr-o diversitate de forme. Unele prezinta detalii precum manere si ornamente; altele au forme geometrice simple, adecvate unui decor modern. Ambele materiale sunt robuste, rezistente la inghet si retin caldura. Piatra reconstituita arata mai natural decat betonul.

• Vasele de ceramica sau cele smaltuite se gasesc intr-o gama larga de culori, unele fiind decorate cu modele. Suprafata smaltuita se curata usor, ceea ce tine daunatorii la distanta. Vasele de ceramica trebuie mutate si umplute cu atentie deoarece, la fel ca teracota nesmaltuita, se ciobesc sau crapa usor. Spre deosebire de vasele de teracota, cele smaltuite nu sunt poroase - deci plantele trebuie udate cu atentie, pentru ca pamantul sa nu musteasca de apa.

 

Vote it up
159
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza