Masline marinate in rozmarin

Serveste-le cu bucatele colorate de ardei gras galben si rosu si rosii cherry

 

 

800 g sau 8 portii

Timp de preparare: 10 minute, plus 2 zile marinare

Ingrediente

200 g masline, preferabil un amestec de masline negre si verzi

2 linguri ulei de masline extravirgin

1 lingura suc de lamaie

1 portocala cu coaja subtire, spalata, dar lasata nedescojita, taiata bucatele

2 fire rozmarin proaspat

1 ardei iute verde curatat de seminte si feliat subtire

1 ardei gras rosu curatat de seminte si taiat bucatele

1 ardei gras galben curatat de seminte si taiat bucatele

125 g rosii cherry, taiate in jumatati sau sferturi

Preparare

Se pun maslinele intr-un castron mare si se adauga uleiul de masline, sucul de lamaie, bucatelele de portocala, firele de rozmarin si ardeiul iute. Se amesteca bine, apoi se acopera castronul (sau se transfera amestecul intr-un borcan cu capac). Se pune apoi in frigider.

In urmatoarele 2 zile, la fiecare 12 ore, se scoate mixtura de masline din frigider, se descopera si se amesteca. Se acopera la loc si se pune din nou in frigider, pentru a continua marinarea.

Cand maslinele sunt gata de mancat, se rastoarna amestecul intr-un castron de servit, se adauga ardeii grasi si rosiile, se amesteca si se serveste.

Cateva idei

• Adaugati maslinele marinate la salate, cum ar fi una de frunze tinere de spanac cu naut, sau ton cu castravete.

• Preparati masline marinate cu usturoi si serviti-le cu branza feta. In loc de portocale, rozmarin si ardei iute, se adauga la uleiul de masline si sucul de lamaie, 2 catei de usturoi tocati, 30 g rosii uscate la soare tocate si cateva frunze proaspete de busuioc, taiate bucati. Inainte de a servi maslinele, amestecati-le cu 100 g cubulete de branza feta, ardei grasi, 125 g rosii prunisoare mici, injumatatite, si cateva frunze proaspete de busuioc.

Avantaje

• Maslinele sunt foarte pretuite pentru continutul lor de ulei, in mare majoritate de tipul sanatos, mononesaturat. Maslinele verzi contin mai multa vitamina A decat cele negre.

• Uleiul de masline extravirgin este varietatea premium a uleiurilor de masline. Are un nivel foarte scazut de aciditate si o aroma si un gust minunate. Fiind produs cu incalzire si rafinare minima, pastreaza cea mai mare parte a acizilor grasi esentiali si a fitochimicalelor.

• Termenul rozmarin provine din latina si inseamna „roua de mare“, caci aceasta planta cu aroma puternica si gust picant crestea pe litoral. Pe vremea romanilor, era folosita mai curand ca planta medicinala, pentru a calma sistemul digestiv.

Vote it up
310
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza