Masajul cardiac fara respiratie "gura la gura"

Un studiu recent releva ca masajele cardiace realizate fara respiratia "gura la gura" cresc sansele de supravietuire
 
<p>In timpul producerii unei crize cardiace in afara unei structuri medicale, masajul cardiac realizat la locul accidentului este mai eficient daca nu este insotit de respiratia "gura la gura", se afirma intr-un studiu publicat in Journal of the American Medical Association (JAMA).
Sansele de supravietuire pot fi considerabil crescute cu ajutorul tehnicilor de reanimare cardiopulmonara (RCP), au declarat autorii acestui studiu, care a fost realizat in cadrul unui program lansat in statul american Arizona, in 2005, care viza ameliorarea sanselor de supravietuire ale persoanelor care sufera o criza cardiaca.
"Acest program a relevat nevoia unor schimbari in modul de a efectua operatiunile de resuscitare, efectuate de trecatori si de personalul din centrele de urgente medicale, pe baza unor date care demonstreaza ca este de preferat sa se limiteze intreruperile (necesare pentru a practica respiratia «gura la gura», n.r.) in timpul compresiilor toracice", au declarat autorii studiului.
Astfel, a fost lansata o campanie de informare menita sa incurajeze practicarea masajelor cardiace fara respiratia de tipul "gura la gura" sau de tipul "gura la nas", fiind o metoda mai usor de predat, de invatat si de memorat.
Studiul a fost realizat in perioada ianuarie 2005 - decembrie 2009 pe un esantion de 4.415 persoane in vârsta de cel putin 18 ani, care au fost victime ale unor crize cardiace ce au avut loc in afara spitalelor.</p>
Vote it up
247
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza