Mare atentie la capuse

Acesti paraziti pot fi purtatorii unei bacterii ce provoaca boala Lyme
 
<p>Timpul petrecut in are liber, in special in zonele impadurite sau cele acoperite cu iarba inalta, ar trebui sa fie insotit de un avertisment: atentie la capuse. Parazitii se pot dovedi a fi purtatori ai unei bacterii ce provoaca boala Lyme, o afectiune periculoasa si controversata ce a starnit, in ultimii ani, o dezbatere aprinsa in cercurile medicale si nu numai.
Depistata timpuriu, boala Lyme poate fi tratata usor cu ajutorul antibioticelor. Pe de alta parte, in lipsa unui tratament adecvat, aceasta cauzeaza complicatii grave, ce pot varia de la probleme cardiace, musculo-scheletale pana la tulburari neurologice. Din nefericire, afectiunea este cunoscuta drept “boala celor 1000 de fete” din cauza faptului ca mimeaza simptomele altor boli si se manifesta diferit de la o persoana la alta, ceea ce poate face diagnosticarea dificila.
Boala Lyme, denumita si borelioza, este o afectiune transmisibila, cu caracter sistemic, al carei agent etiologic – bacteria Borrelia burgdorferi - se transmite prin muscatura de capusa. Aceste artropode inrudite cu paianjenii sunt mai active pe perioada verii si prefera zonele cu ierburi inalte, astfel incat sunt un pericol mai ales pentru turistii din zonele montane, excursionisti, gradinari etc. Capusele pot folosi drept gazde animalele de companie, precum cainii, sau animale salbatice, preferate fiind caprioarele si soarecii.
Nu toate capusele sunt purtatoare ale bacteriei. Totusi, in cazul celor infectate, aceasta se transfera la om in timpul hranirii. Pot fi dificil de observat din cauza dimensiunii mici, dar si a predilectiei pentru zonele corpului acoperite cu par sau zone greu accesibile: zona axilara, coapsa, fese, zona inghinala, picioare, zona ombilicala, gat si cap.
Boala Lyme in Romania: Judetele cu cele mai multe cazuri confirmate
Conform Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), anul trecut mai bine de 560 de persoane au fost suspectate ca sufera de boala Lyme. In urma cercetarilor, au fost confirmate 263 de cazuri, 30 dintre pacienti au fost catalogati drept suspecti de boala Lyme iar in cazul a 51 dintre ei medicii au stabilit ca infectia a fost probabila insa trecuse prea mult timp de la aparitia primelor semne, astfel incat rezultatele analizelor nu mai erau relevante. “Incidenta bolii in anul 2010 (cazuri confirmate + probabile) a fost de 1,5 la 100 000, in crestere de 3 ori fata de anul 2009 (0,5 la 100 000),” arata raportul organizatiei.
Cele mai multe cazuri au fost inregistrate in judetul Sibiu, urmat de judetele Botosani, Alba, Iasi, Cluj, Harghita si Satu Mare. In cele mai multe cazuri, cei afectati au fost adulti cu varste cuprinse intre 25-64 de ani; de asemenea, pentru cele 289 cazuri la care au existat precizari, 69% din cazuri au provenit din mediul urban si 31% din cel rural.
Cum se manifesta boala Lyme
Markerul clinic cel mai fidel al bolii Lyme este “eritemul migrator”, o leziune cutanata ce apare la 60-80% dintre pacienti. Aceasta se manifesta initial ca o pata de culoare rosie care se extinde in decurs de zile sau chiar saptamani, formand o leziune mare, rotunda, deseori cu decolorare centrala partiala, de unde si asemanarea cu o tinta (“bull’s-eye”). Leziunea poate avea insa uneori o forma alungita sau usor ridicata, precum o intepatura de paianjen. De asemenea, nu este obligatoriu ca aceasta sa apara in locul muscaturii.
Semnele distinctive ale bolii Lyme sunt marginile bine definite si un diametru de minim 5 cm, explica pentru revista Health.com dr. Brian Fallon, director al Centrului de cercetare al bolii Lyme si a afectiunilor cauzate de capuse din cadrul Centrului Medical al Universitatii Columbia.
De asemenea, pot aparea si leziuni secundare. Aceste manifestari trebuie deosebite de iritatiile aparute la cateva ore de la intepatura capusei, acestea din urma fiind considerate reactii de hipersensibilizare si nu eritem migrator.
Adesea, eritemul migrator este insotit de alte manifestari acute ce apar la 3-32 de zile de la intepatura capusei:
•    astenie;
•    febra;
•    cefalee;
•    artralgii (dureri ale articulatiilor);
•    mialgii (dureri musculare).
Principala problema care se ridica e data de faptul ca doar 50-70% dintre persoanele care se imbolnavesc de boala Lyme isi amintesc muscatura de capusa sau aparitia iritatiei, titreaza New York Times. In aceste cazuri, simptome precum oboseala, dureri ale incheieturilor, dureri de cap ar putea indica un diagnostic fals precum gripa. Testul de sange pentru identificarea bolii Lyme nu este nici el concludent: s-au inregistrat cazuri de fals pozitiv sau fals negativ.
Conform Metodologiei de Supraveghere a bolii Lyme furnizata de CNSCBT, infectia poate prezenta urmatoarele manifestari tardive (atunci cand acestea nu pot fi explicate de alta afectiune):
Manifestari musculo-scheletale:
•    atacuri scurte, recurente, timp de saptamani/luni sau tumefierea uneia sau mai multor articulatii, uneori urmate de artrita cronica la nivelul uneia sau mai multor articulatii;
•    artrita cronica progresiva precedata de atacuri scurte;
•    artralgia, mialgia si fibromialgia – atunci cand nu sunt manifestari izolate.
Manifestari neurologice:
•    meningita limfocitara;
•    paralizie de nerv facial (poate fi bilaterala; “paralizia lui Bell”); paralizii ale altor nervi cranieni;
•    cefaleea, astenia, paresteziile, usoara redoare de ceafa – atunci cand nu sunt manifestari izolate.
Manifestari cardiace:
•    debut brusc al unor tulburari de conducere atrio-ventriculare de gradul 2 sau 3, cu durata de zile-saptamani, asociate uneori cu o miocardita;
•    palpitatiile, miocardita – atunci cand nu sunt manifestari izolate.
Preventie si tratament
Atunci cand petreceti timp in natura, folositi un produs insectifug si acoperiti-va bratele si picioarele purtand pantaloni lungi, sosete si bluze cu maneca. Alegeti haine si paturi de picnic deschise la culoare pentru a detecta mai usor capusele. Dupa ce ati vizitat locuri unde pot exista capuse, controlati-va cu atentie corpul si imbracamintea.
In cazul in care sunteti muscati de o capusa, indepartati-o cat mai repede, cu ajutorul unui pensete, apucand capul mai degraba decat corpul parazitului. Trageti intr-o singura directie fara a o rasuci si apoi spalati rana cu apa si sapun si aplicati o solutie antiseptica.
In cazul unei capuse infectate cu Borrelia burgdorferi, se considera ca transmiterea bacteriei se face dupa ce parazitul a stat prins de corp macar 12 ore. Perioada de incubare a bacteriei este de 7-10 zile. Contactati medicul in cazul in care prezentati o iritatie sau unul dintre celelalte simptome in interval de 30 de zile de la muscatura.
Tratarea bolii se face cu ajutorul antibioticelor, pe o perioada de 2-3 saptamani, pentru a eradica bacteria. Tratamentul este cu atat mai eficient cu cat infectia este depistata mai repede. In cazul in care bacteria a ajuns in sistemul nervos central, stadiu in care apar durerile de cap, confuzie, pierderi de memorie, este necesar un tratament de patru saptamani cu antibiotice administrate intravenos, explica dr. Brian Fallon. In cazul in care simptomele reapar dupa incheierea tratamentului, consultati medicul.
Parerea medicala acceptata este ca boala nu dureaza mai mult de 30 de zile, in ciuda faptului ca pacientii insista asupra faptului ca boala se manifesta uneori si dupa terminarea tratamentului. Disputa pune in discutie existenta stadiului cronic al bolii Lyme. Specialistii sustin ca simptomele inregistrate sunt produse de o alta afectiune. Boala Lyme mimeaza simptomele altor boli, iar testele sanguine nu pot fi concludente, prin urmare este dificil de stabilit diagnosticul de cronic.
In plus, tratamentul prescris pentru stadiul cronic al bolii Lyme consta in doze frecvente de antibiotice raspandite pe o perioada mare de timp, chiar si pana la cativa ani. Or medicina actuala recomanda pastrarea eficientei antibioticelor prin utilizare cat mai rara. In plus, un astfel de tratament se poate dovedi costisitor, un motiv in plus pentru companiile de asigurari sa sustina din plin definitia medicala, titreaza ABC News.
In  timp ce, pe scena medicala, se dezbat simptomele si posibilitatea continuitatii bolii, la nivelul societatii controversa urmareste mai degraba interesele financiare. Carti precum  Cure Unknown: Inside the Lyme Epidemic, de Pamela Weintraub, cat si in filme documentare precum Under Our Skin: The Untold Story of Lyme Disease, subliniaza politizarea disputei.</p>
Vote it up
164
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza