Mango pe frunze de salata

Incearca o reteta inedita: o salata racoritoare si plina de culoare, ideala pentru o gustare sau o garnitura

 

<p>

Portii 4
Timp de preparare: 15 minute

Ingrediente:

1 mango mare si copt
200 g amestec de frunze tinere, proaspete de spanac, nasturel si rucola, sau frisée
12 frunze proaspete de busuioc, tocate mare sau rupte bucatele
6 fire de coriandru proaspat, fara tulpini, tocate
30 g nuci caju sau arahide, prajite si tocate

Dressing de ghimbir si limeta:

coaja rasa de la 1 limeta
2 linguri de zeama de limeta
2 lingurite de radacina proaspata de ghimbir, tocata marunt sau rasa
1 lingura de ulei de susan
1 lingura de ulei de floarea-soarelui
sare si piper

Preparare:

Se descojeste mango. Se detaseaza miezul de pe ambele laterale ale samburelui si se feliaza pe lungime.

Se amesteca frunzele de salata pe un platou; se adauga busuiocul si coriandrul. Se aranjeaza feliile de mango pe frunzele de salata.

Se combina ingredientele pentru dressing si se toarna sosul peste salata. Se presara deasupra nuci caju tocate, sau arahide, si se serveste.

Cateva idei:

• Sfecla coapta si telina – cruda sau gatita –, ambele sub forma de fasii subtiri, sunt adaosuri delicioase pentru salate.
• In loc de mango, se pot folosi struguri verzi, fara samburi, cu boabele taiate pe jumatate, sau mere fin feliate, sau cubulete de avocado.
• In locul nucilor caju pot fi folosite seminte de dovleac, de susan sau de pin, prajite.
• Nucile mai pot fi inlocuite cu crutoane picante. Se taie cubulete 2 felii de paine mai veche si se pun intr-o punga de polietilena. Se adauga un praf de boia si 1 lingura de ulei de masline, dupa care se inchide punga si se scutura. Se rastoarna intr-o tigaie si se prajesc pana cand se rumenesc, devenind crocante. Se adauga la salata chiar inainte de a o servi.
• Pentru un dressing complet lipsit de grasimi, se amesteca 1 lingura de otet de orez (acel tip de otet pentru sushi) cu ghimbir si coaja si suc de limeta. Se adauga zeama de la 2 portocale. Sau, pentru un dressing mai consistent, se pun laolalta 2 linguri de zeama de portocale, sherry sec si sos de soia.
• Un amestec de salata verde este potrivit la oricare masa si constituie o baza folositoare pentru a servi, ca prim fel, fructe sau peste afumat. Se amesteca 225 g de frunze mixte de salata (cos, limba-mielului, spanac tanar, rucola etc.) cu 45 g de verdeturi aromate (busuioc, tarhon, hasmatuchi, patrunjel, menta), tocate sau rupte in bucatele. Se freaca interiorul castronului de salata cu un catel de usturoi, dupa care acesta se arunca. Se pun in castron frunzele si verdeturile. Pentru dressing, se amesteca 1 ceapa esalota, tocata marunt, 1/2 lingurita de mustar de Dijon, 2 linguri de otet de vin alb si 4 linguri de ulei de masline extravirgin, gata asezonat. Se stropeste salata cu sosul, dupa care se amesteca bine.

Avantaje:

• Mango contine multe carotenoide, ce protejeaza impotriva atacului radicalilor liberi si a bolilor degenerative. Mango mai aduce fier, potasiu, magneziu, vitaminele E, C si cateva din grupul B.
• In general, frunzele de salata contin minerale, cum sunt potasiul, calciul si fierul. Spanacul crud este bogat in folati. Toate aceste minerale sunt socotite a fi anticancerigene.

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>

Vote it up
228
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza