Mamicile ar putea primi 350 lei la nastere

Mamele ar putea primi o alocatie de 350 de lei pentru nasterea copilului, in loc de actualul trusou.Foto: Reader’s Digest
 

<p>Proiect de Ordonanta de urgenta s-a aflat, saptamana trecuta, `n dezbatere publica pe site-ul Ministerului Muncii. Evaluarile realizate la nivelul autoritatilor administratiei publice au demonstrat ca exista dificultati in gasirea unui furnizor care sa asigure toate produsele ce vor compune trusoul pentru nou-nascuti, in prezent acestea fiind in imposibilitatea acordarii dreptului pentru copiii nascuti dupa 31 decembrie 2009, dupa ce in 2006 Guvernul a stabilit ca pentru copiii nascuti in perioada ianuarie 2007 - decembrie 2009 sa fie acordata contravaloarea trusoului.

Initiatorii proiectului de act normativ precizeaza ca in prezent sunt reglementate doua prestatii sociale care sunt destinate aceluiasi scop, respectiv sprijinirea familiilor in care se nasc copii. Cele doua prestatii sunt trusoul si alocatia pentru nou nascuti acordata pentru primii patru copii nou-nascuti vii, potrivit Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat.

"Tinand cont de faptul ca se realizeaza cheltuieli administrative duble pentru asigurarea celor doua prestatii, se impune modificarea actelor normative mentionate si instituirea unei singure alocatii destinate nasterii copilului. Deoarece este necesara instituirea unei singure alocatii, care se va acorda tuturor copiilor nascuti, se impune abrogarea articolelor referitoare la alocatia pentru copiii nou-nascuti din Legea nr.416/2001 si Normele metodologice de aplicare a Legii nr.416/2001, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.1010/2006, precum si abrogarea Legii nr.482/2006", se arata in nota de fundamentare care insoteste proiectul de act normativ.

Acordarea dreptului si plata alocatiei pentru nasterea copilului se realizeaza pe baza de cerere si acte doveditoare, prin dispozitie a primarului localitatii in a carei raza domiciliaza mama sau, dupa caz, unde a fost inregistrata nasterea copilului.
Alocatia se va acorda o singura data pentru fiecare copil nascut, daca cererea este depusa in cel mult 12 luni de la nasterea copilului. Alocatia pentru nasterea copilului se acorda si in cazul copiilor nascuti morti sau decedati ulterior nasterii.
Cuantumul alocatiei urmeaza sa fie indexat prin hotarare a Guvernului.

Vor avea dreptul la alocatia pentru nasterea copilului atat cetatenii romani, cat si cetatenii straini sau apatrizi cu domiciliul sau resedinta in Romania, cererea pentru obtinerea alocatiei trebuind sa fie inregistrata la primarul comunei, orasului, municipiului sau, dupa caz, al sectorului municipiului Bucuresti in care domiciliaza mama sau in care a fost inregistrata nasterea copilului.
Daca nasterea a fost inregistrata in alta tara, alocatia pentru nasterea copilului se va acorda doar in cazul copiilor ai caror parinti au domiciliul sau resedinta in Romania si au certificat de nastere eliberat de autoritatile romane.

Dupa analizarea cererii si a actelor doveditoare primarul trebuie sa dispuna, in cel mult 10 zile de la data inregistrarii cererii, acordarea sau neacordarea alocatiei, prin dispozitie scrisa.

"Se estimeaza ca vor beneficia de alocatia pentru nasterea copilului un numar de 205.000 de copii. Din datele statistice furnizate de Institutul National de Statistica aproximativ 65.900 familii au in intretinere patru si mai multi copii, iar din datele administrative ale Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale intre alocatia pentru nou-nascuti si trusoul pentru nou nascuti diferenta de beneficiari este de aproximativ 20.500 copii, prin urmare acordarea alocatiei pentru nasterea copilului in acelasi cuantum pentru toti copiii nu reprezinta efort bugetar suplimentar", se mai arata in nota de fundamentare.

Fondurile necesare pentru plata alocatiei pentru nasterea copilului se suporta din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.

Prevederile proiectului de OUG se aplica incepand cu nasterile survenite in anul 2010, pentru copiii nascuti pana la 31 decembrie 2009, solicitarea sau plata drepturilor de alocatie pentru copiii nou-nascuti si trusou pentru nou-nascuti se vor efectua in baza prevederilor legale in vigoare la data nasterii copilului, dar nu mai tarziu de 31 octombrie 2010.
"Dupa aceasta data drepturile se prescriu", se arata in proiect.

Potrivit documentului, in vederea aplicarii ordonantei de urgenta vor putea fi emise instructiuni care se vor aproba prin ordin al ministrului Muncii.</p>

Vote it up
209
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza