Mamele pot fi concediate dupa doi ani

Parintele care vrea sa stea acasa doi ani pentru a-si creste copilul poate fi dat afara imediat ce se intoarce la munca
 
<p>Noul act normativ care reglementeaza concediul de crestere a copilului, OUG 111/2010, le permite patronilor sa le concedieze pe mame, daca aleg sa primeasca indemnizatie timp de doi ani, avertizeaza Asociatia MAME.
“Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul: a) salariatei/salariatului care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap”, se arata in Ordonanta de Urgenta Nr. 111.
Astfel, cu cat parintele sta mai mult in concediul de crestere a celui mic, cu atat riscul de a fi concediat e mai mare. Dupa un an de stat acasa cu copilul, parintele are locul de munca asigurat inca sase luni. Cei care stau doi ani acasa pot fi concediati a doua zi dupa ce se intorc la munca.
Reprezentantii Guvernului spun ca prin aceasta masura vor sa incurajeze munca. De cealalta parte, organizatiile de mamici cred ca masura e discriminatorie. “Ordonanta acorda putere de decizie angajatorilor. Consideram ca aceasta protectie, privind garantarea locului de munca la intoarcerea din concediul de crestere a copilului, trebuie asigurata inclusiv pentru salariata/salariatul care opteaza sa stea doi ani de zile in concediu de crestere a copilului, nu doar pentru persoanele care se afla in concediu de pana la un an”, arata organizatia MAME.</p>
Vote it up
397
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza