Mamele de gemeni, la tribunal

Cele care au nascut inainte de 17 iunie 2009 trebuie sa ceara drepturile in instanta
 
 
Decizia ICCJ privind acordarea indemnizatiei pentru cresterea copiilor gemeni, tripleti sau multipleti vizeaza mamele care au nascut inainte de 17 iunie 2009, care pot obtine retroactiv indemnizatia suplimentara in baza unei actiuni individuale in instanta, precizeaza Ministerul Muncii, citat de Mediafax. Inalta Curte de Casatie si Justitie a hotarat irevocabil ca indemnizatia lunara pentru cresterea copilului se acorda pentru fiecare nou-nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti.

Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie prevede ca indemnizatia lunara pentru cresterea copilului se acorda pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, in cuantum de: 800 lei pentru perioada 1 ianuarie 2006-31 decembrie 2006; 600 lei pentru perioada 1 ianuarie 2007-31 decembrie 2008; 600 lei sau optional, 85% din media veniturilor pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 de lei pentru perioada 1 ianuarie 2009-17 iunie 2009.

"Mamele care au nascut dupa 17 iunie 2009 au primit si primesc indemnizatia suplimentara pentru cresterea copiilor din sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, prin aplicarea corespunzatoare a legii in vigoare si nu este necesar niciun fel de demers in instanta. Mamele care au nascut inainte de 17 iunie 2009 vor primi retroactiv indemnizatia suplimentara pentru cresterea copiilor din sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, conform deciziei ICCJ numai in baza unei decizii in instanta cu caracter individual", precizeaza Ministerul Muncii, sambata, intr-un comunicat de presa.

Ministerul subliniaza ca ICCJ decide asupra interpretarii si aplicaii unitare a legii de care toate instantele de judecata din tara, astfel ca decizia ICCJ nu are efecte asupra partilor. Totodata, Guvernul are obligatia de a pune in aplicare hotararile judecatoresti definitive si irevocabile care stabilesc drepturi individuale, emise dupa publicarea in Monitorul Oficial a deciziei ICCJ nr.26 din 14 noiembrie 2011.

Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a explicat, vineri, ca fiecare mama trebuie sa inainteze actiune in instanta pentru a obtine indemnizatia pentru fiecare copil in cazul in care are gemeni, tripleti sau mai multi copii, ca urmare a deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Potrivit Sulfinei Barbu, actualul Guvern a modificat corespunzator legislatia din 2009, dar perioada cuprinsa intre 2007 si 2009 nu este in acord cu decizia Inaintei Curti de Casatie si Justitie, astfel pentru fiecare copil o mama este indreptatita, conform prevederilor Codului Civil sa ceara in instanta indemnizatia pentru fiecare dintre copii sai, gemeni, tripleti sau mai multi.

Ministrul Muncii a precizat ca este greu de estimat impactul bugetar in urma acestor actiuni in instanta, iar in viitorul apropiat Ministerul Muncii va face o inventariere a sarcinilor gemelare sau cele cu mai multi copii.

 
Vote it up
139
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza