Mame in varsta, risc de copii cu autism

Femeile insarcinate prezinta riscuri mai mari de a naste copii cu autism, indiferent de varsta tatalui.
 

<p>Concluzia se desprinde dintr-un nou studiu, realizat in California, care a relevat faptul ca riscul de a avea un copil autist creste cu 18% de fiecare data cand varsta mamei creste cu cinci ani. Pentru femeile in varsta de 40 de ani, probabilitatea de a da nastere unui bebelus suferind de autism este cu 50% mai mare, comparativ cu mamele cu varstele cuprinse in intervalul 25-29 de ani.

Potrivit aceluiasi studiu, o varsta inaintata a tatalui nu este asociata cu un risc sporit de nastere a unui copil autist, cu exceptia cazului in care mama bebelusului este mai tanara de 30 de ani.

"Acest studiu repune in chestiune teoria epidemiologica a autismului, potrivit careia varsta tatalui reprezinta factorul determinant in ceea ce priveste riscul de a avea un copil autist", a declarat Janie Shelton, cercetatoare la Universitatea California din SUA, principalul coordonator al studiului.

In cazul femeilor mai tinere de 25 de ani care au copii cu barbati de peste 40 de ani, riscul ca bebelusul lor sa fie autist este de doua ori mai mare comparativ cu femeile din aceeasi categorie de varsta care concep copii cu barbati a caror varsta este de 25-29 de ani.

Studiul, publicat in editia online din luna februarie a revistei medicale Autism Research, a fost efectuat pe un esantion larg, fiind, totodata, unul dintre cele mai cuprinzatoare studii facute pana in prezent, care a cuantificat separat riscul de autism asociat cu varsta mamei si cea a tatalui.

Pentru acest studiu, autorii au analizat toate inregistrarile medicale referitoare la nasterile din statul american California, in perioada 1 ianuarie 1990 - 31 decembrie 1999, pe baza registrelor de stare civila in format electronic, care contineau varstele ambilor parinti. In total, esantionul de studiu a cuprins 4,9 milioane de nasteri, total din care au fost identificate 12.159 cazuri de autism.

Autismul este o tulburare neurologica care afecteaza dezvoltarea copilului si capacitatile acestuia de comunicare orala si nonverbala, restrangandu-i interactiunile sociale si centrele de interes. Simptomele apar inainte de varsta de trei ani, iar originea lor nu a putut fi deocamdata explicata.

Estimarile actuale situeaza incidenta autismului in jurul procentului de 1% in tarile industrializate.</p>

Vote it up
315
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza