Mamaliguta cu sos de ciuperci

Mamaliguta cu un sos brun din ciuperci proaspete si uscate este o cina de post oricand binevenita
 
Timp preparare: 10 minute plus 30 de minute timp de hidratare
La foc: 30 de minute
Se obtin 4 portii

O portie contine:
Calorii 377
Glucide 58 g
Proteine 12 g
Grasimi 8 g (grasimi saturate 1 g)

Ingrediente:

300 g malai instant
2 lingurite sare
Pentru sosul de ciuperci:
20 g ciuperci salbatice uscate
2 linguri ulei de masline
4 catei de usturoi, taiati bucati mari
1 kg ciuperci albe sau ghebe sau un amestec din acestea, taiate bucati groase
1 lingura piure de rosii
2 lingurite cimbru uscat
50 ml vin rosu
5 lingurite coniac
Sare si piper negru
Ornare: frunze de patrunjel tocate si crengute de cimbru

Preparare:

1. Se pune o oala cu apa la fiert. Se pun ciupercile uscate intr-un castron termorezistent, se acopera cu apa clocotita si se lasa la inmuiat 30 de minute.

2. Intre timp se incinge uleiul de masline intr-o tigaie mare, la foc potrivit spre iute. Se adauga usturoiul si se caleste 15 secunde, apoi se adauga ciupercile proaspete si se calesc inca 10 minute, sau pana cand s-au inmuiat.

3. Se strecoara lichidul in care au stat ciupercile salbatice printr-o sita fina tapetata cu o bucata de tifon sau cu hartie de bucatarie si se adauga
50 ml din acest lichid peste ciupercile calite.

4. Ciupercile salbatice rehidratate se taie bucati mari si se adauga in tigaie, impreuna cu piureul de rosii, cimbrul, vinul si coniacul. Se pune sare si piper dupa gust, se fierbe acoperit la foc mic 20 de minute sau pana cand sosul se leaga si este foarte aromat.

5. Intre timp se pun malaiul si sarea intr-o oala mare si se toarna 1,4 litri de apa, amestecand repede pentru a nu se forma cocoloase. Se da amestecul in clocot, apoi se fierbe la foc mic 0 minute, amestecand des pana cand se ingroasa mamaliguta.

6. Se aranjeaza mamaliguta pe mai multe farfurii, se pune alaturi sosul de ciuperci si se orneaza cu patrunjel si cimbru.

Vote it up
123
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza