Mamaliga la cuptor ca in Toscana

Incearca mamaliga ca topping la o mancare italiana din boabe de fasole in sos cremos de ciuperci de padure!

 

<p>

Portii 4
Timp de preparare: 45 de minute
Timp de gatit: 20 de minute

Ingrediente:

25 g hribi uscati
400 ml lapte
1 1/2 linguri ulei de masline extra virgin
15 g unt
2 tije de telina feliate subtire
250 g ciuperci de padure feliate
3 linguri de faina
suc de lamaie
1 cutie fasole borlotti, circa 410 g, scursa si clatita
170 g malai instant
2 oua batute usor
30 g branza parmezan, proaspat rasa
sare si piper

Preparare:

Se pun ciupercile uscate intr-o craticioara mica si se adauga 250 ml din lapte. Se dau in clocot, apoi se ia vasul de pe foc si se pun deoparte, la muiat.

Se incing uleiul si untul intr-o cratita mare, la foc moderat. Se adauga telina si se caleste incet, amestecand ocazional, 3–4 minute, sau pana se moaie. Se mareste flacara, se adauga ciupercile de padure si se calesc, amestecand, timp de 3 minute, sau pana cand se fac moi.

Se adauga faina si se prajeste, amestecand, timp de 2 minute. Se adauga treptat laptele ramas, amestecand continuu, pana ce mixtura da in clocot si incepe sa se ingroase.

Se strecoara laptele de la ciupercile porcini si se adauga la sosul din cratita. Se da din nou in clocot, amestecand. Se toaca ciupercile porcini si se adauga in cratita. Se fierb incet 2 minute, apoi se adauga sucul de lamaie si se asezoneaza cu sare si piper, dupa gust.

Se toarna ciupercile si sosul lor intr-un vas termorezistent adanc si se intind in strat uniform. Se presara fasolea borlotti deasupra. Se pune vasul deoparte.

Se incalzeste cuptorul la 200°C. Se face mamaliga intr-un ceaun sau oala groasa, folosind 750 ml de apa clocotita, sau conform instructiunilor de pe ambalaj, pana ce incepe sa se ingroase. Se ia de pe foc si se adauga repede oul si jumatate din parmezanul ras. Se asezoneaza cu sare si piper, dupa gust.

Se toarna mamaliga peste ciuperci si fasole. Se presara deasupra branza parmezan ramasa. Se da la cuptor 20 de minute, sau pana cand umplutura fierbe molcom, iar crusta de parmezan s-a rumenit. Se serveste fierbinte.

Cateva idei:

• Inlocuiti fasolea borlotti cu fasole pinto sau cannellini, tot din cutie.
• Puneti peste ciuperci un strat de 500 g de spanac, fiert in aburi, bine scurs si apoi tocat, inainte de a adauga fasolea.
• Ca sa preparati mamaliga cu ton la cuptor, caliti in ulei sau unt 2 tije de telina, 2 morcovi tocati si o ceapa tocata. Adaugati faina, apoi, treptat, 250 ml bulion de legume si 120 ml lapte. Fierbeti totul 5 minute, amestecand. Adaugati 2 cutii de ton conservat in apa, circa 200 g fiecare, bine scurse, si amestecati cu grija, doar cat sa desfaceti bucatile de peste mai mari. Asezonati cu sare si piper, dupa gust. Preparati mamaliga ca in reteta principala, dar omiteti parmezanul. Turnati mixtura de peste intr-un vas termorezistent, acoperiti cu mamaliga si presarati deasupra 1 lingura de branza parmezan proaspat rasa. Coaceti la cuptor ca in reteta principala.

Avantaje:

• Mamaliga este foarte versatila: poate fi servita „moale“ cu feluri preparate din peste, carne rosie sau legume, ca alternativa la paste sau orez, sau poate fi lasata sa se intareasca, si apoi este taiata si coapta, sau fripta. Este extrem de utila celor care trebuie sa urmeze o dieta fara carne sau gluten.
• Laptele este unul dintre cele mai hranitoare alimente, bogat in calciu si proteine, ca si in multe vitamine B si fosfor.
• Uleiul obtinut din masline este bogat in acizi grasi mononesaturati. Aceste grasimi sanatoase ajuta la scaderea nivelului de colesterol din sange.

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>

Vote it up
110
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza