Mamaliga cu Gorgonzola

Prepara felii fierbinti de mamaliga fripte pe gratar, unse cu Gorgonzola si ricotta si garnisite cu frunze de salata

 

<p>

Portii 4
Timp de preparare: 20 de minute, plus 1 ora pentru racire
Timp de gatit: 10–15 minute

Ingrediente:

750 ml bulion de legume
170 g malai instant
2 linguri patrunjel proaspat, tocat
1 lingura oregano proaspat, tocat, sau maghiran
115 g branza Gorgonzola
115 g branza ricotta (urda dulce)
1 lingura ulei de masline extra virgin
sare si piper
amestec de frunze de salata

Preparare:

Se da bulionul de legume in clocot, intr-o oala. Se adauga malaiul instant, turnandu-l in flux constant si amestecand continuu; se fierbe 5 minute, sau conform instructiunilor de pe ambalaj, pana ce mixtura s-a ingrosat si se desprinde de marginile vasului.

Se adauga patrunjelul si oregano, sau maghiran, si se asezoneaza cu sare si piper, dupa gust. Se toarna mamaliga intr-o tava de copt de 18 x 20 cm, unsa cu putin unt sau ulei si se intinde in strat uniform. Se lasa intr-un loc racoros, circa o ora, ca sa se intareasca.

Se incalzeste grillul cuptorului. Se amesteca, intr-un castron, branzele Gorgonzola si ricotta si se pun deoparte. Se unge suprafata mamaligii cu ulei, apoi se taie dreptunghiuri de 5 x 6 cm. Se asaza bucatile pe gratar, cu fata unsa cu ulei in sus, si se frig 8–10 minute, sau pana cand se rumenesc usor.

Se intorc feliile de mamaliga si se intinde pe ele mixtura de branza. Se lasa in cuptor alte 2–3 minute, sau pana cand branza s-a topit si incepe sa se rumeneasca. Se servesc imediat, garnisite cu un amestec de frunze de salata.

Cateva idei:

• Inlocuiti verdeturile aromate cu altele, cum ar fi rozmarin, busuioc sau salvie.
• Ca sa preparati mamaliga la gratar cu praz si verdeturi aromate, gatiti mamaliga fara verdeturi. Topiti 45 g unt intr-o tigaie, adaugati 2 praji tocati marunt si 2 catei de usturoi zdrobiti si caliti-i la foc mediu, timp de 10 minute, amestecand ocazional, pana se inmoaie. Adaugati apoi 3 linguri sherry sec si fierbeti rapid, dupa care adaugati 2–3 linguri verdeturi aromate proaspete, tocate; asezonati dupa gust. Frigeti feliile de mamaliga 5–10 minute pe fiecare parte, apoi intindeti peste ele mixtura fierbinte de praz si serviti-le.

Avantaje:

• Porumbul, din care este facuta mamaliga, este bogat in carbohidrati cu amidon si sarac in grasimi.
• Gorgonzola este o branza semitare, cu vinisoare albastrui, cu gust puternic, in timp ce ricotta are gust mai bland si continut scazut de grasimi. Amestecandu-le, continu-tul de grasimi ramane in limite care face ca aceasta mancare sa fie sanatoasa.
 

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>

Vote it up
119
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza