Mama ştie cel mai bine

Devotament, afecţiune şi protecţie: instinctul matern nu apare doar la fiinţele umane
 

O CĂZĂTURĂ DE LA DOI METRI este primul contact al unui pui de girafă cu lumea. Lucru deloc surprinzător, din moment ce girafele sunt cele mai înalte mamifere terestre. O femelă poate atinge patru metri şi jumătate în înălţime! Dar grija pe care o poartă o mamă-girafă puiului ei este atât de mare, încât compensează trauma cu care acesta îşi începe copilăria. Cu limba ei lungă de 45 de centimetri, girafa strânge până la 60 de kilograme de frunze pe zi pentru puiul ei şi îi îngrijeşte blana cu toată dragostea ei de mamă.

 

RINOCERUL NEGRU nu vine pe lume ca un animal masiv. La numai patru kilograme, juniorul cântăreşte undeva la a treizeci şi cincea parte din greutatea mamei. Dar aceste kilograme se dublează în primele săptămâni de la naştere, datorită unei porţii sănătoase de 20 de litri de lapte matern pe zi.

 

PENTRU A PĂSTRA CĂLDURA ÎN CUIB, lebăda îşi smulge penele de pe burtă înainte de a se pune pe clocit, pentru ca ouăle ei să intre în contact direct cu pielea. Odată ce puii de lebădă ies din găoace şi se pun pe explorat, lebăda nu îi scapă o clipă din ochi. Iar atunci când lumea cea mare îi sperie şi îi oboseşte, bobocii nu sunt luaţi sub aripa mamei, ci... pe spatele ei, refugiul cel mai sigur şi locul perfect pentru un pui de somn.

 

LEII sunt, spre deosebire de majoritatea celorlalte feline, animale foarte sociabile. Trăiesc împreună, în grupuri mai mari, în care femelele sunt înrudite. Un lucru bun nu doar pentru vânatul în haită, dar şi pentru creşterea puilor. Leoaicele se ajută între ele şi au grijă, la nevoie, de ceilalţi pui ai grupului. În acest fel, progeniturile familiei se bucură tot timpul de atenţia unui adult, care îndeplineşte deopotrivă rolul de părinte şi de partener de joacă.

 

URANGUTANII sunt, de obicei, nişte singuratici, nu prea seamănă cu celelalte specii de maimuţe. Excepţie fac momentele când devin părinţi. Puii de urangutan au o relaţie foarte apropiată cu mama lor până la vârsta de şapte ani, timp în care mama urangutan serveşte, printre altele, drept mijloc de deplasare, de căţărare şi de joacă.

 

PENTRU PINGUINUL IMPERIAL, nu e uşor să fie părinte, la temperaturi de minus 60 de grade Celsius şi vânt care poate să bată cu 180 de kilometri pe oră. Dar pinguinii au găsit o soluţie isteaţă: îşi ţine puii urcaţi pe labe, acoperiţi cu un pliu al burţii, pentru a-i împiedica să cadă pe gheaţă şi a-i încălzi. Iar când vine vorba de creşterea celor mici, domnul şi doamna pinguin se bucură de egalitate între sexe – femela şi masculul pot face schimb ori de câte ori e nevoie.

 

Vote it up
210
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza