Mai multi ani,mai putin somn

Femeile au nevoie sa doarma, in medie, cu 20 de minute mai mult decat barbatii
 

<p>O echipa de cercetatori de la Universitatea Surrey din Marea Britanie sustine ca persoanele sanatoase au nevoie de mai putine ore de somn pe masura ce imbatranesc. Mai mult, potrivit specialistilor, chiar daca un adult nu doarme suficient, exista mai putine sanse sa se simta obosit pe parcursul unei zile.

Astfel, adultii cu varste cuprinse intre 66 si 83 de ani dorm cu aproximativ 20 de minute mai putin decat persoanele cu varsta cuprinse intre 40 - 55 de ani, care, la randul lor, dorm cu 23 de minute mai putin decat tinerii cu varsta cuprinsa intre 20-30 de ani. Cercetarea a fost efectuata pe un esantion de 110 adulti sanatosi, care nu prezentau afectiuni legate de somn. Un alt studiu al cercetatorilor britanici de la Institutul de Cercetare de la Universitatea Loughborough arata ca femeile au nevoie sa doarma, in medie, cu 20 de minute mai mult decat barbatii si sunt mai afectate de insomnii decat acestia. "Una dintre cele mai importante functii ale somnului este sa permita creierului sa se refaca. In timpul somnului profund, cortexul se detaseaza de simturi si intra in faza de recuperare", spune Jim Horne, autorul studiului.

Potrivit acestuia, din cauza faptului ca femeile fac mai multe lucruri deodata, ele isi folosesc mai mult creierul decat barbatii si, in consecinta, nevoia lor de somn este mai mare. Cu toate ca nevoia lor de somn si cea de recuperare sunt mai mari, un alt studiu al psihologilor de la Universitatea North Carolina (SUA) a aratat ca femeile au si cele mai mari probleme provocate de privarea de somn.

Ele sunt mai sensibile la zgomotele din jur si adorm mai greu decat barbatii. Potrivit cercetarii, 18 la suta dintre femei sustin ca au dormit prost, in medie, de cinci ori intr-o saptamana, comparativ cu 8 la suta dintre barbati.</p>

Vote it up
548
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza