Mai putine vitamine dupa 50 de ani

Unele minerale in exces ne pot imbolnavi de Alzheimer sau de inima
 
<p>
O noua teorie sustine ca excesul a doua minerale, fier si cupru, poate fi una din cauzele bolii Alzheimer si a bolilor de inima. „Aceste minerale sunt esentiale pentru o stare de sanatate buna, dar în exces pot distruge oxidantii din celule, crescand riscul de îmbolnavire”, explica dr. George J. Brewer de la Universitatea Michigan din Ann Arbor. Este clar ca americanii în varsta de peste 50 de ani se supraîncarca cu aceste minerale (de fapt, barbatii varstnici consuma fier în doze duble decat cele recomandate). Oare mineralele esentiale chiar îmbolnavesc oamenii? „Înca nu stim”, spune cercetatorul nutritionist Richard Wood de la Universitatea din Massachusetts, Amherst, dar el si alti experti sunt de acord ca la peste 50 de ani merita sa iei cateva masuri pentru a scadea consumul acestor minerale:
@Reconsidera-ti obiceiul de a consuma multivitamine. Formulele cu multivitamine create pentru adultii de peste 50 de ani nu au fier de obicei, dar „este aproape imposibil sa gasesti multivitamine fara cupru”, spune dr. Brewer. Dovezile presupuselor foloase ale multivitaminelor se lasa înca descoperite, asa ca ar fi mai bine sa renunti la multivitamine daca nu ti-au fost prescrise de un doctor.
@Nu bea din primul jet de apa de la robinet. Peste 80% dintre casele din toata tara au tevi din cupru. Tevile de cupru mai noi de cinci ani pot elibera cantitati mai mari de cupru în apa de la robinet. Lasa apa sa curga 15-30 de minute la prima deschidere a robinetului dimineata pentru ca primul jet de apa sa curete excesul de cupru. În comert exista filtre care reduc nivelul de cupru din apa.
@Mananca mai putina carne rosie. Poti depasi foarte usor limita de fier recomandata daca mananci carne bogata în fier, cum ar fi carnea de vita, porc sau miel. Limiteaza-te la doua sau trei portii pe saptamana.
</p>
Vote it up
266
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza