Mai multi prieteni,mai multa inteligenta

Cercetatorii incearca sa afle cum ne este influentat creierul de retelele de socializare 
 
<p>Facebook a ajuns la 800 milioane de utilizatori activi in ultimii ani, dintre care jumatate se logheaza in fiecare zi. Unii dintre noi avem – poate – 100 de prieteni, in timp ce altii au o retea de peste 500 de contacte.  Este aceasta informatie corelata cu numarul de prietenii din viata reala? Ce spune numarul de prieteni de pe Facebook despre creierul nostru?

Cercetatorii de la University College London (UCL) au descoperit o legatura intre numarul de prieteni de pe Facebook si inteligenta, mai precis cantitatea de materie cenusie dintr-o anumita regiune a creierului. Oamenii de stiinta spun ca un numar mai mare de prieteni pe Facebook va aduce mai multi prieteni in lumea reala, potrivit unui studiu publicat in Proceedings of the Royal Society B, si citat de MedLive.ro .
Totusi cercetatorii tin sa precizeze ca studiul desfasurat de ei nu se bazeaza pe un rationament de tip cauza-efect, ci utilizeaza o asociere.
La realizarea studiului au participat 125 de studenti ai UCL, cu conturi active pe Facebook. Acestia au fost supusi unei scanari a creierului prin intermediul imagisticii cu rezonanta magnetica. Dupa scanare, a fost notat numarul de prieteni online si offline al fiecarui student. “Studentii pe care i-am chestionat au, in medie, 300 de prieteni pe Facebook” a spus Ryota Kanai, una dintre persoanele care au participat la studiu.
Cercetatorii au examinat eventualele legaturi dintre dimensiunea retelei de prieteni online a unei persoane si grupul de prieteni pe care ii are in viata reala. Studentilor li se adresau o serie de intrebari, inclusiv cator persoane le trimit mesaje aniversare. Concluzia oamenilor de stiinta a fost aceea ca numarul de prieteni online il influenteaza si pe cel al prietenilor din viata reala.
In una dintre sesiunile studiului,Geraint Rees (cercetator), impreuna cu colegii sai au descoperit o legatura stransa intre numarul de prieteni pe care unele persoane le aveau pe Facebook si anumite cantitati de materie cenusie concentrate in diferite parti ale creierului. Una dintre aceste regiuni este amigdala, responsabila pentru memorie si reactii emotionale.
“Am identificat cateva regiuni ale creierului care par sa fie legate de numarul de prieteni pe care ii avem atat in viata reala, cat si in spatial virtual. Intrebarea cea mai interesanta este daca aceste regiuni isi schimba structura in timp. Acest lucru ne va ajuta sa stabilim daca internetul ne schimba intr-un anumit fel creierul” a declarat pentru Reuters Ryota Kanai.
Un alt studiu publicat in revista Nature Neuroscience arata ca persoanele capabile sa lege si sa mentina mai multe prietenii in lumea extravirtuala au mai multa materie cenusie, concentrata, in special, in zona amigdalei.
“Retelele sociale au un impact major asupra noastra, cu toate ca in prezent intelegem foarte putin cum ne influenteaza, cu adevarat, creierul. Din cauza aceasta au fost facute o serie de speculatii legate de faptul ca internetul ne dauneaza” explica Geraint Rees.
“Entuziasmul nostru porneste de la faptul ca putem utiliza cateva dintre cele mai puternice instrumente din neurostiinte pentru a raspunde intrebarilor pe care oamenii le ridica: care sunt efectele retelelor sociale si cum pot afecta acestea creierul” a adaugat cercetatorul.
“Descoperirea noastra intareste ideea ca majoritatea utilizatorilor de Facebook folosesc acest site pentru a-si mentine relatiile existente, mai degraba decat pentru a lega noi prietenii” a explicat Rees.
Eide Johansen-Berg de la Universitatea din Oxford, care nu a participat la acest studiu, spune ca aceasta descoperire este interesanta dar nu arata ca utilizarea Facebook ar fi o “scurtatura” pentru a deveni mai inteligenti.
“Daca astazi iti faci 100 de prieteni noi nu inseamna ca maine vei avea un creier mai mare. Acest studiu nu ne poate spune daca internetul face bine sau nu creierului” a declarat cercetatorul. </p>

Vote it up
330
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza