Mai multi bani in noul an

6 rezolutii pentru 2012, care te vor ajuta sa-ti administrezi mai bine bugetul
 
<p>
1. Tine un fond pentru situatii de urgenta
Intotdeauna poate aparea ceva care sa-ti distruga bugetul lunar: o reparatie la masina, o lucrare dentara sau chiar o concediere. Pentru ca astfel de incidente sa nu te duca la datorii, e bine sa ai o rezerva pentru situatii de urgenta, intr-un cont accesibil, preferabil un cont personal de economii. Cam cati bani ti-ar trebui? Ei bine, este usor de calculat. Vezi cati bani cheltuiesti pe luna, de la rata la casa sau masina pana la sendvisul de la pranz, si apoi inmulteste rezultatul cu trei. Acest buget pentru trei luni este o suma infricosatoare, nu-i asa? Dar este minimum de care ar trebui sa dispui in cazul in care acoperisul se prabuseste peste tine – la propriu sau la figurat – si ai nevoie de o suma de bani pentru a trece peste acest moment.

2. Nu purta la tine cardul de credit

Intotdeauna suntem impulsivi la cumparaturi, fiind gata sa achizitionam orice, de la ultima noutate pentru bucatarie, pana la cel mai nou DVD. Procedand astfel te vei ingloda in datorii. Atunci ce poti face pentru a nu scapa lucrurile de sub control? Urmeaza sfatul bunicii si renunta la cardul de credit. Calculeaza de cati bani ai nevoie saptamanal pentru lucruri precum vizita la supermarket, cafeaua zilnica si ciocolata de dupa-masa. Apoi du-te la bancomat si scoate-ti ratia saptamanala de bani. Detinand o suma fixa, te vei gandi de doua ori inainte de a cheltui fiecare banut.

3. Cooperativele de credit

Daca ai nevoie de un imprumut, s-ar putea sa existe o sursa mai buna decat banca sau cardul de credit. Cauta cooperativele de credit. Acestea sunt bazate pe fonduri depuse de membrii inscrisi, carora le pot imprumuta bani, fara sa le perceapa dobanzi, sau percepandu-le dobanzi foarte mici, in nici un caz la procentele uriase pe care le cer bancile. Daca nu ai nevoie de o suma uriasa, ci de una menita sa te scoata dintr-un impas financiar, nu ezita: inscrie-te intr-o astfel de cooperativa de credit si depune in fiecare luna o suma modica. Sunt bani foarte bine plasati. Poti lua de cateva ori valoarea fondului propriu depus, in functie de cum sunt stabilite regulile. Membrii unei cooperative de credit trebuie sa aiba ceva in comun: de exemplu, sa locuiasca in aceeasi zona, sa apartina aceleiasi comunitati etc.

4. Pune-te pe propriul tau stat de plata

In fiecare luna, facturile se aduna in ritm regulat. S-ar putea sa fii atat de ocupat, platindu-i pe toti ceilalti, incat sa te uiti pe tine. Alege-ti un plan de pensii si fa un ordin de plata prin care sa iti pui economiile in acest plan de pensionare. Nu ocoli sistemele de pensii private, oferite de banci sau de societatile de asigurari. Oricand s-ar putea sa ai nevoie de acesti bani. Marea majoritate a oamenilor au destule motive pentru a economisi. Intrebarea este cat trebuie sa strangi pentru o pensionare confortabila? O banca mare sugereaza sa economisesti – in procente din venitul brut – jumatate din varsta pe care o ai. Asa ca, daca te apuci de economisit la varsta de 30 de ani, pune deoparte 15% din venitul brut, iar daca incepi la 50 de ani, pune 25%.

5. Fa-ti un buget si tine-te de el

 
Un buget personal este primul pas pe care trebuie sa-l faci pentru o buna organizare financiara. Expertii pe care i-am consultat sugereaza trei pasi prin care sa-ti tii bugetul sub control:
Pasul 1: Incepe cu situatia reala a banilor tai. Inregistreaza-ti cheltuielile si fii conservator in ceea ce priveste estimarea veniturilor.
Pasul 2: Fa-ti un buget lunar. Chiar daca in timp ajungi sa castigi mai bine, nu te hazarda. Pune bine surplusul sau plaseaza-l inteligent, ca sa-ti aduca noi bani.
Pasul 3: Evalueaza si redu din cheltuieli. Decide care elemente sunt esentiale si care sunt cele de care te poti dispensa. Asta nu inseamna sa traiesti saracacios in timp ce veniturile iti sunt infloritoare. Ar fi si pacat sa nu-ti oferi bucurii, sa nu-ti faci viata mai frumoasa. Pastreaza insa niste limite sau, si mai bine, gaseste punctul de echilibru intre cheltuieli si economii.

6. Imparte venitul neasteptat

Cand beneficiezi de un bonus neasteptat, un cadou sau bani pentru munca suplimentara – fa datoriile sa scada si economiile sa creasca, fara a te simti frustrat, prin folosirea regulii celor trei:
  • O treime pentru trecut - Foloseste o treime din banii neasteptati pentru a mai plati din datorii.
  • O treime pentru viitor - Pune o a doua treime intr-un cont de economii sau de investitii.
  • O treime pentru prezent - Foloseste ultima treime pentru a-ti cumpara ceva ce iti doresti sau fa o imbunatatire casei tale.
Formula bugetului
Iti calculezi cu acuratete venitul si fiecare cheltuiala pe care o faci. Dar cum sa faci sa stii daca suma de bani pe care o cheltuiesti pe lucruri precum casa, datorii sau piata este rezonabila? Orientativ, iti putem spune ca in a doua parte a lui 2008, „cosul zilnic” reprezenta 49,7% din cheltuielile totale ale romanilor. Este un procent urias. Cheltuielile se pot imparti in trei categorii: obligatorii, zilnice si ocazionale. Cele obligatorii includ: impozite, rate la credite, cheltuieli de intretinere (curent electric, apa, gaz, incalzire, telefoane, cablu, internet, chirie), polite de asigurari, transport, pachetul zilnic pentru tine si copii etc. Cheltuielile zilnice includ: alimente, haine, medicamente, combustibili, curatenie etc. Cheltuielile ocazionale includ: vacante, reparatii si inlocuiri ale diverselor bunuri (masini, mobila, electrocasnice), cadouri si diferite evenimente.
Nota pare foarte incarcata. Depinde numai de tine sa-ti evaluezi puterea de cumparare si sa stii sa aloci fiecarei categorii atat cat trebuie. Nu uita de regula echilibrului intre trecut, prezent si viitor.

3 retete pentru sanatatea financiara

1 – Cand iti cumperi o casa, ar fi ideal ca pretul sa nu fie mai mare decat venitul tau brut, anual, multiplicat cu 3 – sau cu 2,5 daca sunteti un cuplu – plus suma pe care reusesti sa o dai ca avans.
2 – Datoriile tale lunare – inclusiv ratele la casa, la masina sau la cardul de credit – nu ar trebui sa depaseasca 35% din venitul tau brut lunar.
3 – Pentru a avea o pensionare confortabila la varsta de 65 de ani, fa-ti depozite sau investeste inteligent. Ceea ce ar trebui sa ai este un fond personal. Acesta ar trebui sa fie de cel putin 20 de ori mai mare decat venitul anual pe care ti-l doresti. Daca presupui ca vei avea nevoie de 12.000 lei pe an, pe langa pensie, pentru a-ti continua viata, va trebui ca in contul de economii sa ai 240.000 de lei. Bineinteles, aceasta suma poate varia – daca te pensionezi mai repede sau daca lucrezi pana la o varsta mai inaintata.
</p>
Vote it up
354
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza