Mai multe femei cu Alzheimer

Femeile prezinta un risc mai mare decat barbatii de a suferi de aceasta boala
 
<p>
Un grup de oameni de stiinta de la Scoala de Medicina din cadrul Universitatii Stanford, SUA, au descoperit ca femeile prezinta un risc mai mare de a suferi de Alzheimer, odata cu inaintarea in varsta, spre deosebire de barbati.
Potrivit savantilor, femeile prezinta anumite variatii genetice, care la nivelul creierului prezinta anumite schimbari caracteristice bolii Alzheimer, vizibile inaintea manifestarii oricarui simptom, informeaza Science Daily.
Barbatii si femeile care mostenesc doua copii - cate una de la fiecare parinte - ale acestei variante genetice, numite ApoE4, prezinta un risc ridicat de a suferi de Alzheimer. Insa aceasta combinatie genetica este rara, afectand circa 2% din populatie, in timp ce 15% dintre oameni sunt purtatori ai unei singure copii a genei ApoE4, mai arata datele studiului publicat in revista „Journal of Neuroscience”.
Cercetatorii au pus in evidenta pentru prima oara o diferenta intre femeile si barbatii in varsta, sanatosi, purtatori ai ApoE4. In aceasta grupa de varsta, femeile, nu si barbatii, prezinta caracteristici ale bolii Alzheimer. Barbatii la care testele genetice au indicat prezenta unei singure copii a genei ApoE4 risca mai putin sa sufere de Alzheimer, sindrom incurabil, cu cauze nelamurite pe deplin, care afecteaza circa 30 de milioane de oameni din lumea intreaga.
Aceasta descoperire poate explica de ce mai multe femei decat barbati sufera de aceasta boala. Datele statistice arata ca la trei femei diagnosticate cu Alzheimer exista doi barbati care sufera de acest tip de tulburare neurodegenerativa.
</p>
Vote it up
140
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza