Macaroane cu brânză și linte

Îndrăgitele macaroane, preparate aici cu lapte și brânză semidegresate, aranjate peste un sos robust de roșii cu linte, alcătuiesc un fel de mâncare cu puține grăsimi, bogat în proteine și fibre
 

INGREDIENTE PENTRU 4 PORȚII

2 linguri de ulei de măsline

1 ceapă tocată mărunt

2 căței de usturoi pisați

5 roșii (circa 750 g), descojite și tocate

400 g linte brună din conservă, clătită și scursă

1/2 cană (15 g) pătrunjel proaspăt, tocat

400 g macaroane

20 g unt sau margarină

1/4 cană (35 g) făină

1 3/4 căni (435 g) lapte cu un conținut redus de grăsimi (1,5%)

1 cană (125 g) brânză Cheddar cu un conținut redus de grăsimi, rasă

1/2 cană (50 g) parmezan ras

piper negru, proaspăt măcinat

 

PREPARARE 25 minute

GĂTIT 50 minute

FIECARE PORȚIE CONȚINE 2 962 kJ, 708 kcal, 37 g proteine, 21 g grăsimi (6 g grăsimi saturate), 90 g carbohidrați (11 g zahăr), 8 g fibre, 654 mg sodiu

 

1 Încinge 1 lingură de ulei de măsline într-o tigaie mare, neaderentă, la foc potrivit. Călește ceapa 3 minute sau până ce se înmoaie. Adaugă usturoiul și mai lăsa tigaia pe flacără 1 minut. Apoi înglobează roșiile și 1 cană (250 ml) apă; dă în clocot. Micșorând focul, fierbe compoziția lent circa 10 minute sau până când s-a îngroșat. Adaugă lintea și jumătate din cantitatea de pătrunjel, amestecând. Fierbe totul molcom încă 10 minute. Transferă mixtura într-un vas termorezistent de 1,5 litri.

2 Între timp, fierbe macaroanele într-o oală, în multă apă sărată, urmând instrucțiunile de pe ambalaj, până când sunt aproape „al dente“. Scurge-le bine, după care adu-le înapoi în oală.

3 Încinge cuptorul la 200°C. Încălzește untul și restul de ulei într-o cratiță de mărime mijlocie, la foc mediu. Când fac spumă, adaugă făina și amesteca continuu 1 minut sau până ce mixtura bolborosește. Ia cratița de pe foc și încorporează treptat laptele, omogenizând. Readu cratița pe aragaz și continuă să amesteci până când mixtura dă în clocot. Micșorând flacăra, fierbe-o molcom 2 minute. Înglobează jumătate din brânza Cheddar și din parmezan; amestecă mereu, până când se topesc.

4 Adaugă sosul de brânză la macaroanele din oală, asezonează cu piper și amestecă. Apoi răstoarnă macaroanele peste mixtura de linte, în vasul termorezistent. Presărând deasupra restul de Cheddar și de parmezan, coace preparatul 20-25 de minute sau până ce toppingul de brânză s-a topit și este auriu.

5 Servește mâncarea presărând pe suprafața ei restul de pătrunjel tocat.

 

SFATUL BUCĂTARULUI Servește aceste macaroane alături de o salată verde sau de legume fierte la aburi, ca să obții o masă echilibrată nutrițional.

Vote it up
190
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza