Lupta impotriva poliomielitei

Reader’s Digest analizeaza cum a ajuns omenirea extrem de aproape de a eradica acest virus devastator de pe fata Pamantului
 
<p>
Ce este, de fapt, virusul poliomelitei?
O boala contagioasa si incurabila, ce poate fi prevenita prin imunizare. Copiii mici sunt cei mai predispusi la contractarea bolii. Poliovirusul afecteaza sistemul nervos si poate paraliza victima in cateva ore. Aproximativ 10% dintre cei paralizati mor cand musculatura respiratorie cedeaza. In trecut, bolnavii de poliomielita erau tratati prin folosirea unui plaman de fier.

Inventatorul vaccinului
Epidemiologul american Jonas Salk a fost atat de dedicat ideii de creare a unui vaccin impotriva poliovirusului, incat nu si-a patentat niciodata vaccinul si nu a facut bani din vanzarea lui. Dupa ce a testat prototipul pe maimute, Salk l-a testat pe el insusi, pe oamenii din echipa sa dar si pe membrii familiei sale. In 1954, a inceput campania de vaccinare la nivel national. In anul 1955, experimentul a fost declarat un succes.

Cum arata strategia de eradicare a virusului
Initiativa Globala de Eradicare a Poliomielitei are patru puncte-cheie:
GASESTE SI VACCINEAZA - Voluntarii calatoresc in zone izolate (cateodata periculoase) si imunizeaza copiii.
CONTINUITATE - Pruncilor li se administreaza patru doze de vaccin pe cale orala in primul an de viata, apoi, pana la varsta de cinci ani, li se administreaza in continuare doze suplimentare.
MONITORIZARE - Supravegherea sta la temelia initiativei de eradicare a poliovirusului. In absenta acesteia, ar fi imposibil de stabilit cum si unde circula virusul. Prin supraveghere se pot depista noi cazuri de boala sau noi tulpini ale virusului.
ELIMINARE - In anumite regiuni, in care se stie sau se suspecteaza ca virusul ar fi inca activ, se efectueaza imunizari din usa in usa.

Reader’s Digest aprinde o campanie
In 1979, Sir Clem Renouf, din Queensland (Australia), fost presedinte al Rotary International, citea un articol in Reader’s Digest despre eradicarea variolei, cand i-a venit brusc o idee. Daca Rotary International si-ar fi mobilizat reteaua globala, oare ar fi putut contribui la eradicarea poliomielitei? Intre 1985 si 1988, Rotary a reusit sa stranga fonduri in valoare de 247 milioane de dolari si a vaccinat 12 milioane de persoane pe intreg continentul american. In 1988, s-au pus bazele unei noi campanii antipoliomielita: Initiativa Globala de Eradicare a Poliovirusului.

Epidemiile
1800 – Epidemii de mica amploare in SUA si Europa.
Pana in 1950 – Pandemii in Europa, America de Nord, Australia si Noua Zeelanda.
1952 – Cea mai grava epidemie din Statele Unite: 21.269 de persoane paralizate.

Este nevoie de milioane
Prin Initiativa Globala de Eradicare a Poliomielitei au fost imunizati 2,5 miliarde de copii. S-au cheltuit peste opt miliarde de dolari. Acum, e nevoie de inca 590 de milioane de dolari.

Supravietuitori celebri
– Mia Farrow a trait intr-un plaman de fier in copilarie si a adoptat un copil suferind de poliomielita.
– Regizorul Francis Ford Coppola se uita la filme in copilarie, fiind tintuit la pat de poliomielita.

Citat celebru: „Dupa ce ai petrecut doi ani incercand sa-ti misti un singur deget de la un picior, incepi sa vezi lucrurile dintr-o alta perspectiva“ spunea Franklin D. Roosevelt, presedintele american, care a invins poliomielita.

Dubleaza miza!
In 2007, miliardarul Bill Gates a lansat o provocare asociatiei Rotary International. Daca aceasta avea sa stranga in trei ani 100 de milioane de dolari pentru eradicarea poliovirusului, atunci Fundatia Bill & Melinda Gates avea sa le doneze tot pe atat. In 12 luni, Rotary a strans 60 de milioane, asa ca Gates a marit miza, cerandu-le sa mai adune 200 de milioane pana in iunie 2012, pentru a primi in schimb 355 de milioane de dolari.

Cateva cifre:
99% – Cu atat s-au redus cazurile de poliomielita din 1988. De la 350.000 de cazuri in 1988, la 333 in 2011. Pana la sfarsitul lui 2012, se va eradica si restul de 1%.

Cum poti ajuta:
• Sustine campania This Close (thisclose.net) si ia-ti virtual angajamentul de a eradica poliomielita. 
• Consulta endofpolio.com si semneaza o petitie care face apel la liderii mondiali sa sustina proiectul de eradicare a poliovirusului.
• Asculta-l pe doctorul Bruce Ayiward pe ted.com.

Cronologie
1580 – 1350 i.e.n. Pe o placa egipteana este infatisat un preot cu un picior mai scurt, care suferea, probabil, de poliomielita.
1840 Doctorul german Jacob von Heine sugereaza ca boala ar putea fi contagioasa.
1894 O epidemie de paralizie infantila – boala ulterior identificata ca fiind poliomielita – se raspandeste in SUA.
1916 Epidemia de poliomielita de la New York atrage atentia intregului mapamond. Se depun eforturi pentru a afla cum se transmite virusul.
1948 Americanii Thomas Weller si Frederick Robbins realizeaza culturi de poliovirus in tesuturi vii, experiment pentru care li s-a acordat mai tarziu Premiul Nobel.
1955 Biologul american Jonas Salk creeaza primul vaccin impotriva poliomielitei – un vaccin injectabil ce contine  virusi inactivati (morti).
1961 Cercetatorul american Albert Sabin creeaza un vaccin oral, ce contine virusul activ, viu, impotriva poliomielitei.Acesta devine forma preferata de imunizare.
1985 Rotary International ofera 120 de milioane de dolari fondului sau PolioPlus.
1988 Se lanseaza Initiativa pentru Eradicarea Mondiala a Poliovirusului.
1944 Poliovirusul a fost eradicat pe continentul american.
1996 420 de milioane de copii africani sunt imunizati.
17-20 august 1999 Fractiunile militante din Republica Democrata Congo convin asupra unui armistitiu de trei zile, pentru lansarea campaniei nationale de imunizare.
2000 Poliovirusul este eradicat din regiunea Pacificului de Vest.
2002 Virusul este eradicat din Europa.
2007 Cu prilejul Zilei Internatio-nale a Pacii, 1, 4 milioane de copii sunt vaccinati in Afganistan.
2008 Eradicarea polio-virusului devine „principala prioritate operationala“ a Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
octombrie 2011 La Perth, are loc reuniunea sefilor de guvern din Commonwealth care declara eradicarea poliomielitei o prioritate.

</p>
Vote it up
221
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza