Lup-de-mare in stil oriental

La supermarket se mai chema si sea bass. Gateste-l condimentat cu ghimbir, usturoi si ceapa verde, in stil chinezesc

 

<p>

Portii 4
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 30-35 de minute

Ingrediente:

1 lingura de ulei de floarea-soarelui
1 lup-de-mare, circa 800 g, curatat de maruntaie si solzi
1 limeta, taiata in 4 rondele
6 cepe verzi, taiate fideluta
1 morcov, taiat Julienne
o bucata de ghimbir, circa 2,5 cm, taiata Julienne
2 catei de usturoi, feliati subtire
2 linguri de sos de soia slab
1 lingurita de ulei brun de susan
1 lingura de frunze proaspete de coriandru
frunze proaspete de coriandru, pentru ornat
jumatati de limeta, pentru servit

Taitei:

250 g taitei chinezesti cu ou, subtiri
1 lingura de ulei de floarea-soarelui
2 cepe rosii mici, taiate feliute subtiri
1 catel de usturoi, feliat subtire
300 g muguri de fasole
3 linguri de sos de soia slab

Preparare:

Se incalzeste cuptorul la 200°C. Se unge cu ulei o bucata mare de folie de aluminiu groasa, pe care se asaza pestele. Se plaseaza rondelele de limeta in interiorul lui, iar deasupra se rasfira ceapa verde, morcovul, ghimbirul si usturoiul. Se stropeste cu sosul de soia si uleiul de susan, si se presara frunzele de coriandru. Se aduna marginile foliei, apoi se rasucesc, pentru a inchide pestele inauntru. Se pune pe o tava de copt si se coace 30-35 de minute, sau pana cand carnea se poate desface usor (se deschide folia pentru a verifica).

Intre timp, se introduc taiteii intr-o oala cu apa clocotita si se fierb incetisor 3 minute, sau conform instructiunilor de pe ambalaj. Se scurg bine. Se incinge uleiul intr-un wok, in care se calesc cepele si usturoiul la foc iute, timp de 30 de secunde. Se adauga mugurii de fasole si se gatesc 1 minut, sau pana incep sa se inmoaie. Se combina cu taiteii si sosul de soia. Se gateste totul la foc iute 2-3 minute, amestecand bine.

Se scoate pestele din cuptor, se desface folia si se transfera pe un platou fierbinte. Se orneaza cu frunze de coriandru si jumatati de limeta. Se serveste pestele, taiat in felii, alaturi de taitei.

Cateva idei:

• Aromele chinezesti din aceasta reteta merg bine si cu un barbun rosu intreg, care are nevoie de circa 20 de minute pentru a fi gatit.
• Pentru un lup-de-mare preparat in stil mediteraneean, folositi 4 fileuri (circa 140 g fiecare) si puneti-le pe 4 bucati de folie unse cu putin ulei. Amestecati 4 rosii, curatate de seminte si tocate, 40 g masline negre, curatate de samburi si taiate in sferturi, 2 linguri de capere, scurse si tocate, 1 lingura de patrunjel tocat, 2 linguri de ulei de masline extravirgin, sare si piper. Impartiti mixtura intre cele 4 fileuri, inveliti-le in folie, apoi coaceti-le 15 minute. Intre timp, preparati o salata combinand un bulb de fenicul taiat fideluta, 1 dovlecel mare feliat si 2 cepe rosii, taiate in felioare subtiri. Asezonati cu 2 linguri de zeama de lamaie, 1 lingura de ulei de masline extravirgin, sare si piper. Serviti pestele cu salata, alaturi de niste cartofi noi fierti.

Avantaje:

• Ouale dau gust si culoare taiteilor, venind doar cu o cantitate foarte mica de grasimi. Taiteii cu ou sunt o excelenta sursa de carbohidrati cu amidon.
• Uleiul de floarea-soarelui este unul dintre cele mai intrebuintate uleiuri, fiind lipsit de aroma. E o sursa buna de vitamina E, un puternic antioxidant, ce protejeaza membranele celulelor de atacul radicalilor liberi.

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>

Vote it up
154
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza