Luna nașterii și riscurile pentru sănătate

Ziua de naştere îţi determină semnul zodiacal. Dar cercetări recente arată că ţi-ar putea afecta şi diverse aspecte ale sănătăţii. 
 

Fireşte, influenţa anotimpului în care te-ai născut nu este una decisivă, ereditatea şi mediul joacă un rol mult mai important.

 

Cei născuţi toamna

Condiție fizică mai bună Un studiu apărut în Jurnalul Internaţional de Medicină Sportivă arată că băieţii de vârstă şcolară născuţi în noiembrie au avut, în medie, rezultate cu zece procente mai bune la testele de rezistenţă cardio-respiratorie, forţă de strângere a mâinii şi forţă a părţii inferioare a corpului, în comparaţie cu cei născuţi în aprilie. Mamele bebeluşilor care se nasc toamna sunt însărcinate în timpul verii, când nivelul de vitamina D creşte. Iar vitamina D influenţează dezvoltarea fizică a copilului înainte de naştere.

Alergii alimentare

Persoanele născute toamna au un risc cu30-90% mai mare de a suferi de alergii alimentare, faţă de cei născuţi în alte anotim­-puri, conform unor cercetări

efectuate la universitatea americană Johns Hopkins. Bebeluşii care se nasc

toamna sunt mai puţin expuşi factorilor care produc vitamina D şi ar putea fi mai predispuşi să dezvolte sensibilitate la alergeni alimentari.

 

Cei născuţi iarna

Pot fi Stângaci E mai probabil ca stângacii să se nască în acest anotimp decât în oricare altă perioadă a anului, conform unor cercetări recente, realizate în Aus-tria şi Germania. Cauza ar putea fi nivelul crescut de testosteron din perioada ute­rină. Expunerea înde­lungată la lumina soarelui în perioada verii poate duce la creşterea semnificativă a nivelului de testosteron, într-un moment al dezvoltării fătului în care s-ar putea stabili pre­ferinţa pentru mâna dreaptă sau pentru cea stângă.

NaȘteri premature Bebeluşii concepuţi în luna mai (şi născuţi, de obicei, în luna februarie) au un risc cu 10 la sută mai mare de a se naşte prematur, faţă de cei con­cepuţi în timpul altor anotimpuri, arată un studiu din anul 2013. De vină ar putea fi faptul că viitoarele mame sunt mai expuse la virusul gripal în ultimul trimestru de sarcină. Femeilor însărcinate li se recomandă vaccinarea antigripală.

 

Cei născuţi primăvara

Cancer de piele Persoanele născute primăvara prezintă un risc cu 21 la sută mai mare de a se îmbolnăvi de cancer de piele (melanom), faţă de cele născute toamna. Este concluzia unui studiu din anul 2014, publicat în Jurnalul american de epidemiologie. Expunerea la razele ultraviolete în timpul primelor luni de viaţă ar putea influenţa predispoziţia la cancer de piele în perioada adultă. Dar respectând anumite obiceiuri – foloseşti loţiuni de protecţie solară, porţi pălării şi ochelari de soare – te poţi proteja împotriva cancerului de piele.

Menopauză mai timpurie Din­tre cele aproape 3.000 de femei aflate la menopauză care au participat la un studiu în Italia, majoritatea celor născute primăvara intraseră la menopauză cu puţin timp înainte de a împlini 49 de ani, iar majoritatea celor născute toamna cu aproape 15 luni mai târziu. Este posibil ca femeile care s-au născut toamna să aibă un număr mai mare de ovule.

 

Cei născuţi vara

Miopie

Bebeluşii născuţi vara ar putea avea nevoie de ochelari de vedere la distanţă, se arată într-un studiu publicat în Jurnalul American de Oftalmologie. Cauza ar putea fi cantitatea de lumină la care sunt expuşi bebeluşii imediat înainte şi după naş­tere.

Instabilitate emoțională Persoanele născute vara sunt pre-dispuse la tulburarea ciclotimică – schimbări rapide de dispoziţie, alternând între euforie şi depresie. Expunerea la lumină şi căldură poate influenţa modul în care cre- ierul reglează echilibrul mental.

 

Vote it up
356
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza