Lucrurile care te zapacesc

Specialistii explica de ce anumite experiente produc uimire si confuzie in creierul nostru
 

<p>

Usile

Ti s-a intamplat vreodata sa mergi intr-o camera cu un anumit scop in minte si, imediat, sa uiti de ce te-ai dus acolo? Schimbarea directiei si chiar usile sunt vinovate pentru aceste caderi de memorie. Psihologii americani de la Universitatea Notre Dame au descoperit ca trecerea printr-o usa declanseaza ceva ce e cunoscut ca un punct de delimitare intre evenimente, separand un set de ganduri si amintiri de cele care urmeaza. Creierul tau da pagina de la gandurile pe care le-ai avut in camera anterioara si pregateste o pagina alba pentru urmatorul loc.

Spatiile mari in aer liber

Mergem in cerc cand traversam o zona lipsita de repere, cum ar fi un desert. Desi am putea jura ca ne deplasam in linie dreapta, ne invartim, de fapt, in bucle cu un diametru de aproximativ 20 de metri. Un studiu german, realizat de Institutul Max Planck, ne arata si de ce: cu fiecare pas pe care il facem, apare o mica deviatie in echilibrul creierului. Aceste deviatii nu se produc atunci cand ne putem recalibra, periodic, intalnind, de exemplu, o cladire sau un munte.

Sunetele scurte si repetitive

Daca nu te poti concentra in timp ce se aude sunetul enervant al unei masini care merge cu spatele, de vina este un defect al creierului, o fisura in evolutia lui. Sunetele naturale sunt create printr-un transfer de energie (sa spunem, un bat lovind o toba), care se risipesc treptat, iar sistemul nostru perceptiv a evoluat si foloseste acea descompunere a sunetului pentru a putea schita de unde vine si ce il produce. Sunetele scurte si repetitive (bipurile) nu se schimba si nu se estompeaza in timp – prin urmare creierul are probleme in a tine pasul cu ele.

</p>

Vote it up
137
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza