Lipsa somnului ne îmbolnăvește

Somnul insuficient poate duce la dezvoltarea mai multor tipuri de cancer, dar și a altor boli grave
 

Privarea de somn s-a transformat într-un adevărat panaceu, de când stilul de viață modern implică folosirea exagerată a luminii artificiale, care întrerupe ritmul circadian normal al corpului. Legătura dintre somnul insuficient și cancer a fost confirmată în mod repetat de către oamenii de știință. Tumorile cresc de 2-3 ori mai repede la cobaii de laborator cu disfuncții severe de somn, în principal din cauza producției deficitare de melatonină.

Melatonina, numită și hormonul somnului, inhibă proliferarea unui număr mare de celule canceroase. Tototdată, această substanță naturală produce și apoptoza (autodistrugerea) celulelor bolnave, obstrucționând și fluxul de sânge cu care sunt alimentate tumorile aflate în plină dezvoltare.

Privarea de somn este asociată și cu riscul crescut de dezvoltare a rezistenței la insulină și de creștere în greutate, doi factori suplimentari care favorizează dezvoltarea cancerului în organism.

Un studiu de specialitate a descoperit că bărbații cu tulburări de somn sunt de două ori mai predispuși să dezvolte cancer de prostată, comparativ cu bărbații care se bucură de o odihnă corespunzătoare. Această asociere a fost și mai puternică în cazurile cu cancer de prostată în stadii avansate, în care existau și probleme grave de somn.

O altă cercetare de specialitate a descoperit că somnul insuficient poate fi un factor care contribuie atât la recurența cancerului mamar, cât și a formelor mai agresive de cancer de sân în rândul femeilor care au intrat la menopauză. Persoanele care dorm mai puțin de șase ore pe noapte s-au dovedit a fi mai predispuse la formarea adenoamelor colorectale (formațiuni care pot degenera în cancer dacă nu sunt tratate).

Rezistența la insulină și producția întreruptă de melatonină sunt două mecanisme potente prin care problemele cronice de somn pot influența major riscul de instalare a cancerului. Somnul exercită efecte modulatoare marcate asupra metabolismului glucozei, iar odihna insuficientă reduce nivelul hormonului numit leptină (care reglează apetitul alimentar), crescându-l pe cel al grelinei (hormonul responsabil cu senzația de foame).

Rezistența la insulina, predispoziția la îngrășare și riscul crescut de cancer pot fi interconectate în cazul femeilor incidența cazurilor de cancer mamar este cu 60% mai mare în rândul pacientelor obeze. Această legătură se explică prin faptul că țesutul gras excedentar determină o producție mai mare de estrogen, hormon al cărui exces se traduce printr-o susceptibilitate crescută la cancerul de sân.

Somnul insuficient cauzat de un program în ture de noapte poate sta la baza instalării altor tipuri de cancer, au sesizat cercetătorii. Angajații care lucrează în schimburi nocturne sunt mai predispuși la cancer mamar, cancer de prostată, cancer colorectal și limfom malign non-Hodgkin.

Sursa: sfatulmedicului.ro

Vote it up
260
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza