Lipsa de somn ne face vulnerabili

Cei care nu se odihnesc suficient se imbolnavesc mai repede
 
<p>
Persoanele care se confrunta cu tulburari ale somnului si nu se odihnesc corespunzator au un sistemul imunitar slabit. La aceasta concluzie au ajuns oamenii de stiinta de la Universitatea Yale, care sustin ca aceasta categorie de oameni se imbolnavesc mai repede, spre deosebire de cei care dorm bine.

Pe parcursul studiului, savantii americani au descoperit ca ritmul circadian - mecanismul genetic care controleaza somnul - joaca un rol esential in ceea ce priveste sistemul imunitar, informeaza Daily Mail.

Cercetarea, realizata pe cobai, arata ca gena TLR-9, responsabila de sistemul imunitar, este mai activa si reactioneaza rapid in combaterea bacteriilor si virusurilor. Aceasta gena actioneaza la capacitate maxima atunci când organismul este odihnit.
Rezultatele, publicate in jurnalul "Immunity", precizeaza ca organismul are capacitatea de a lupta cu o afectiune si de a o combate mult mai rapid atunci cand nu suntem obositi.

Datele obtinute in laborator mai arata ca soarecii care se confruntau cu o lipsa cronica de somn aveau mai putine leucocite si o capacitate mai redusa de a se apara in fata infectiilor.

Cercetatorii mai precizeaza ca insomniile si somnul mai scurt de opt ore duc la cresterea concentratiei de hormoni ai stresului, care slabesc capacitatea de aparare a organismului. În timpul somnului, are loc refacerea elementelor sistemului imunitar.

</p>
Vote it up
183
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza