Linte rosie gratinata

Amesteca linte rosie cu ciuperci si telina, intr-un fel satios. Branza si toppingul de ovaz se rumenesc si devin crocante
 
<p>
Portii 4
Timp de preparare: 45 de minute
Timp de gatit: 10 minute

Ingrediente:

2 linguri ulei de masline extra virgin
1 ceapa tocata
2 tije de telina tocate
200 g ciuperci de padure feliate
250 g linte rosie sparta
600 ml bulion de legume
100 g rulouri de ovaz
100 g branza Double Gloucester rasa
un praf de piper de Cayenne
sare si piper

Preparare:

Se incinge uleiul intr-o oala, la foc moderat, se adauga ceapa si telina si se calesc, amestecand ocazional timp de 5 minute.
Se adauga ciupercile feliate si se amesteca bine. Se gatesc 5 minute, sau pana se moaie.

Se adauga lintea si 500 ml din bulionul de legume. Se da in clocot, apoi se micsoreaza flacara si se acopera oala. Se fierbe 20 de minute, sau pana cand lintea este frageda, adaugand restul de bulion daca lintea pare prea uscata.
Se incalzeste cuptorul la 220°C. Se amesteca rulourile de ovaz cu branza rasa si piperul de Cayenne. Cand lintea este gata, se asezoneaza cu sare si piper, dupa gust. Se transfera apoi intr-un vas termorezistent adanc si se intinde in strat uniform.
Se intinde deasupra mixtura de ovaz si branza. Se pune vasul in cuptor timp de 10 minute, sau pana cand toppingul este crocant si rumenit. Se serveste fierbinte.

Cateva idei:

• Gatiti ceapa si telina cu 2 catei de usturoi tocati marunt si 1 lingura de oregano proaspat tocat.
• La pasul 2, adaugati cate un praf de curry si de chimen macinat, impreuna cu ciupercile.
• Ca sa preparati o mancare de linte mixta gratinata, caliti ceapa cu 1 catel de usturoi tocat (omiteti telina). In loc de ciuperci, adaugati 1 bulb de fenicul tocat si 2 praji mici, feliati; caliti totul 5 minute, sau pana se moaie vegetalele. Adaugati 125 g linte rosie sparta, 125 g linte de Puy si bulionul de legume si gatiti ca in reteta principala. Transferati totul intr-un vas termorezistent adanc si acoperiti cu un amestec de 100 g firimituri proaspete de paine neagra, 50 g branza parmezan proaspat rasa si 50 g branza Cheddar rasa. Se coace la cuptor ca in reteta principala.

Avantaje:

• Lintea este o minune nutritionala – bogata in proteine, carbohidrati de carbon si fibre, dar foarte saraca in sodiu si grasimi.
• Ciupercile de padure sunt de obicei mai mari, mai tari si mai maronii decat varietatile cultivate. Au de asemenea gust mai puternic. Toate ciupercile sunt o buna sursa de vitamine B.
• Rulourile de ovaz sunt boabe intregi de ovaz carora li s-a indepartat coaja si au fost aplatizate prin rulare, astfel ca pastreaza intacta valoarea nutritionala a bobului.

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>
Vote it up
114
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza