Limba de mare la gratar

Gustul ei poate fi apreciat cel mai bine atunci cand e gatita dupa aceasta reteta

 

<p>

Portii 4
Timp de preparare si de gatit: 30 de minute

Ingrediente:

4 limbi de mare de Dover mici, circa 225 g fiecare, curatate, fara piele (se pot folosi si fileuri de calcan, sau cambula)
750 g cartofi noi, usor razuiti (daca nu e sezon, folositi cartofi mici obisnuiti, din piata)
1 fir mare de menta proaspata
40 g unt
coaja rasa fin si zeama de la 1 lamaie mare
450 g frunze tinere de spanac
nucsoara, proaspat rasa (optional)
sare si piper
fire proaspete de menta, pentru ornat
feliute de lamaie, pentru servit

Preparare:

Se incalzeste gratarul la foc iute. Se taie o bucata de folie de aluminiu, adecvata dimensiunii gratarului, si se asaza pestele pe ea (in functie de marimea gratarului, ar putea fi nevoie sa frigeti pestele in doua transe).

Se pun cartofii intr-o oala, se acopera cu apa clocotita si se adauga firul de menta. Se fierb in jur de 15 minute, sau pana cand cartofii devin fragezi.

Intre timp, se topeste untul intr-o cratita mica, laolalta cu zeama si coaja rasa de lamaie. Se asezoneaza cu sare si piper. Se ung pestii cu untul aromat, apoi se frig 5-6 minute, pana ce carnea se desprinde usor atunci cand e intepata cu un cutit. Se intorc solele cu grija, se ung din nou cu mixtura de unt si se mai frig 5-6 minute.
Cat timp se fac pestii, se fierbe spanacul 2-3 minute, la foc mic, pana ce se inmoaie. Se asezoneaza cu sare, piper si nucsoara, dupa gust.

Se scurg cartofii si se pun intr-un vas cald, pentru servit. Se presara din belsug piper deasupra lor, se amesteca cu grija si se orneaza cu fire de menta. Se transfera solele pe farfurii calde si se stropesc cu sucul in care s-au fript. Aranjand feliutele de lamaie pe farfurii, se servesc pestii, alaturi de cartofii noi si de spanac.

Cateva idei:

• Alte tipuri de limba de mare (nu neaparat de Dover), mai ieftine, si cambula sunt delicioase gatite in acest mod. Frigeti-le 4-5 minute pe fiecare parte. In loc de spanac, serviti cu broccoli fiert in aburi 2-3 minute, sau pana ce buchetelele incep sa se fragezeasca.
• Piureul de cartofi aromat cu verdeturi este o alta garnitura potrivita. Descojiti si taiati 900 g cartofi fainosi si fierbeti-i 15-20 de minute, sau pana ce s-au inmuiat. Scurgeti-i cu grija, apoi sfaramati-i. Amestecati-i cu 100 ml lapte semidegresat si 15 g unt. Asezonati dupa gust, apoi adaugati la piure 3 linguri de verdeturi proaspete, tocate – combinatia de patrunjel, chives si leustean este excelenta.

Avantaje:

• Limba de mare este o sursa folositoare de vitamina B12, care joaca un rol crucial in producerea acizilor nucleici ADN si ARN – materialul genetic al celulelor.
• Cartofii noi, gatiti in coaja, au cu o treime mai multe fibre decat cei descojiti, iar substantele nutritive, aflate exact sub coaja, se pastreaza in totalitate.
 

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>

Vote it up
269
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza