Limba-de-mare in sunca de Parma

Fileuri de peste tapetate cu verdeturi si alune, apoi rulate in felii subtiri de sunca de Parma si gatite la cuptor

 

<p>

Portii 4
Timp de preparare si de gatit: 45 de minute

Ingrediente:

900 g cartofi fainosi, descojiti si taiati in bucati
8 felii foarte subtiri de sunca de Parma, circa 125 g in total, curatate de grasime
4 fileuri mari de sola (se mai cheama limba-de-mare), circa 150 g fiecare, fara piele
90 g pesmet integral
75 g alune, prajite si tocate
2 linguri de coriandru proaspat, tocat
2 oua, batute
4 linguri de vin alb
30 g unt
100 ml lapte semidegresat
2 linguri de rucola, tocata
500 g fire de sparanghel
sare si piper

Preparare:

Se incinge cuptorul la 190 de grade. Se pun cartofii intr-o oala mare si se acopera cu apa clocotita. Se fierb la foc moderat in jur de 15 minute, sau pana cand s-au inmuiat.

Intre timp, se intind 2 felii de sunca, putin suprapuse, pe suprafata de lucru, iar deasupra lor se asaza un file de peste, cu partea curatata de piele in sus. Se combina pesmetul cu alunele, coriandrul, ouale batute si putin piper. Se intinde un sfert din aceasta mixtura peste file si se preseaza. Se ruleaza cu grija pestele si sunca. Se repeta operatiunea cu restul de sunca de Parma, fileuri de sola si umplutura cu alune.

Se aranjeaza rulourile pe o tava de copt unsa cu putina grasime, iar deasupra se toarna vinul. Se puncteaza ici-colo cu jumatate din cantitatea de unt. Se acopera fest cu folie si se coc 20-25 de minute, sau pana cand pestele se poate rupe usor.
Intre timp, se scurg si se sfarama cartofii, apoi se incorporeaza laptele, restul de 15 g de unt si rucola. Se asezoneaza. Se transfera piureul intr-un castron si se pastreaza cald. Se fierbe sparanghelul in aburi circa 4 minute, sau pana cand incepe sa se fragezeasca.

Se serveste rulada, taiata in felii, pe farfurii individuale calde, alaturi de sparanghel si de piure.

Cateva idei:

• Inlocuiti sunca de Parma cu 170 g felii subtiri de somon afumat.
• Preparati umplutura folosind patrunjel tocat marunt in loc de coriandru, si migdale tocate sau seminte de pin in loc de alune, si adaugati coaja rasa de la 1 lamaie.
• Niste chives proaspat, rupt in bucatele, poate inlocui rucola in piureul de cartofi.
• Fileurile de cambula sau de calcan pot fi gatite in acelasi mod.

Avantaje:

• Continutul scazut de grasimi al solei permite alaturarea ei cu unele ingrediente ceva mai grase. Continutul de grasimi saturate al acestei retete ramane, oricum, in limitele considerate sanatoase.
• Alunele erau cunoscute in China inca de acum 5 000 de ani; romanii, de asemenea, le consumau cu placere. Desi sunt o sursa buna de vitamina E si multe dintre vitaminele din grupul B (mai putin B12), peste o treime din masa alunelor este formata din grasimi. Cu toate acestea, cele mai multe dintre ele sunt mononesaturate.
• Ca si alte vegetale cu frunze verzi, rucola este o sursa buna de folati, continand din plin si antioxidantul beta-caroten.

</p>

Vote it up
131
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza