Limba cu cele mai puține cuvinte

Are 123 de cuvinte și poate fi învățată în doar treizeci de ore
 

Toki Pona este limbajul cu cele mai puține cuvinte din lume, conținând doar 123 și a fost creată în 2001 de către Sonja Lang. Vorbitorii de Toki Pona susțin că numărul redus de cuvinte este de ajuns să exprime aproape orice idee, relatează Business Insider, citat de stiriletvr.ro.

Pentru a crea noul limbaj, Lang a lucrat invers, împotriva tendinței generale de a crea un lexicon natural. A început prin reducerea și consolidarea specificului în general. Economia acestei limbi se realizează reducând gândirea simbolică la elementele sale de bază. Cuvintele îndeplinesc mai multe funcții în vorbire.

O persoană are nevoie de 30 de ore pentru a o învăța

Această ușurință de a învățare, o face ideală pentru a putea fi folosită ca limbă internațională, care ar putea conecta milioane de oameni de pe tot globul.

"Ce este o mașină?", se întreabă Sonja Lang. "Ai putea spune că o mașină este un spațiu ce este folosit pentru deplasare. Asta ar fi tomo tawa", spune ea.

"Totuși, dacă ești lovit de o mașină, asta s-ar putea traduce altfel, un obiect dur m-a lovit, kiwen utala", completează Lang. Toki Pona are cinci palete de culori: loje (roșu), laso (albastru), jelo (galben), pimeja (negru) și walo (alb).

Un vorbitor poate combina cuvintele pentru a crea diferite nuanțe. De exemplu, loje walo este roz.

Pentru numere, Toki Pona are doar două cuvinte Acestea sunt wan (unu), tu (doi) și mute (câteva). Vorbitorii au extins utilizarea unor cuvinte, folosind cuvântul "luka" (mână, braț) și pentru a exprima cifra cinci, iar "mute" să fie folosit pentru numărul 10. Pentru a spune numărul dorit, vorbitorii trebuie să repete, adăugând până când ajung la numărul respectiv. Scopul este simplitatea, iar în acest limbaj "simplu" înseamnă "bun". Ambele concepte sunt combinate într-un singur cuvânt: pona.

Nu există cuvinte de politețe

Nu există expresii precum "te rog" sau "mulțumesc". Sunt exprimate, mai degrabă, prin limbajul corporal. "Cuvântul pona înseamnă tot ceea ce este bun în lume: o banană, un pisoi drăguț etc. Dacă îi spun prietenei mele că este "jan pona", atunci îi transmit că este o persoană bună, un om frumos.", spune un vorbitor al Toki Pana. Există câteva cuvinte care descriu diferite organisme, însă nu este niciunul care să facă referință la gadget-urile moderne.

Sursa: HotNews.ro

Vote it up
203
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza