Liceenii revin!

Da, e vorba chiar de celebra serie “Liceenii”. Din 4 noiembrie, intra in cinematografe un nou film. Dar cu alti actori 
 
<p>Seria de filme „Liceenii” a fost si inca este, fara indoiala, una dintre cele mai de succes productii cinematografice din Romania. Doua decenii mai tarziu, realitatile din liceele romanesti s-au schimbat si la fel si preocuparile celor tineri. Asa a aparut „Liceenii... in 53 de ore si ceva”, dupa un scenariu semnat de acelasi George Sovu impreuna cu regizorul filmului, Adrian Popovici. De maine, 4 noiembrie, in cinematografele din toata tara.
 
O poveste cu si despre tineri ce poarta amprenta realitatii actuale a problemelor cu care se confrunta liceenii ultimelor generatii: dragoste, bani, influenta, droguri. Actiunea se dezvolta pe mai multe planuri, personajele, bine conturate, se inclesteaza in conflicte, se regasesc in iubire si se trezesc in situatii ce par uneori disperate. Punctul de plecare al actiunii il constuie o crima – asa ca abunda momentele dramatice, impletite cu o considerabila doza de suspans. Filmul se bucura de o distributie de exceptie: Ioana Blaj, Cristian Popa, Alexandru Potocean, Claudiu Bleont, Andi Vasluianu, Diana Dumbrava, Vlad Radescu, Lavinia Sandru, Crina Semciuc si alti actori apreciati.
 
Provenit dintr-o familie care se confrunta cu greutati majore - tatal decedat de putin timp, in urma unui accident, si mama alcoolica - personajul principal al filmului, Alex (Cristi Popa), este nevoit sa se mute intr-o alta institutie de invatamant. Antrenorul sau de Aikido si prieten vechi de familie, Mihai (Claudiu Bleont), il sfatuieste sa se mute la liceul unde el preda literatura. Alex are o prima idila cu Andreea (Crina Semciuc), o colega de clasa despre care descopera, ulterior, ca se prostitueaza. Tanara, pe care Alex o urmareste, este agresata in camera unei pensiuni. Alex navaleste inauntru si il loveste agresor, un barbat columbian. Alertati de sosirea unei masini de politie, pe care Alex o vede de la etajul pensiunii, tinerii fug pe fereastra. In urma lor, insa, ramine cadavrul columbianului... Politistii de la narcotice primesc de la cei de la moravuri, care il urmareau pe sud-american, si supravegheau, nu intamplator, pensiunea, fotografia unui posibil suspect - Alex. Ludo Conta (Dan Badarau) coordonatorul anchetei, ii cere sefului sau un termen de 53 de ore inainte de a anunta presa despre crima...
 
In plan secund, povestea de dragoste a celor doi protagonisti, Alex (Cristian Popa) si Iulia (Ioana Blaj), care incepe cu o discutie despre Romeo si Julieta in clasa, ajunge sa fie „inghitita” de afacerile necurate ale colegilor de liceu. Duri si nemilosi, acestia fac trafic de droguri, merg la prostituate si nu permit sa le stea ceva in cale. Alexandru Potoceanu (Radu) si Andi Vasluianu (Gore) sunt foarte convingatori in rolurile de baietii rai insa sentimentele lui Radu pentru Iulia par a fi reale, iar Gore e obligat doar de circumstante sa faca trafic de droguri.
 
Fiecare dintre personaje este mai mult decat ceea ce pare, cu exceptia celor doi profesori-model: diriginta (Lavinia Sandru) si Mihai (Claudiu Bleont), profesorul de literatura si, in acelasi timp, maestrul de Aikido al lui Alex, care sunt egali si permanent pozitivi pe toata durata actiunii. 
 
Ca mai toate realitatile din societatea romaneasca de azi, filmul face trimitere la coruptie si trafic de influenta, dar pastreaza curata iubirea dintre Alex si Iulia si da conotatia corecta gesturilor cavaleresti de alta data, cu „baiatul bun”, modelul de erou pozitiv care sare in apararea fetelor. Filmul se concentreaza pe activitatile extracurriculare ale elevilor de azi, de la clubul de noapte la clubul sportiv, in egala masura variante de petrecere a timpului si de consumat energiile.
 
„Liceenii... in 53 de ore si ceva” se doreste a fi filmul despre noile generatii de tineri. Ramane de vazut daca este doar o propunere (argumentata si bine legata din punct de vedere cinematografic) sau doar o viziune usor exacerbata a rezultatelor Bacului 2011 si, in acest caz, un semnal de alarma! De vazut in cinematografe, desigur!
 
„Nostalgicii admiratori ai „Liceenilor” de altadata vor ramane nesatisfacuti daca nu chiar perplecsi, in fata ultimei versiuni, filmul fiind cu totul altceva decat romanticele peripetii adolescentine transpuse de Nicolae Corjos in franciza sa. Marcand un pas inainte fata de „Liceenii in alerta”, mai coerent decat „alerta”  lui Mircea Plangau pe linia asimilarii temei pedagogice a ispitelor tinerei generatii in noile conditii ale societatii de consum, filmul lui Adrian Popovici umple vidul thrillerului criminal romanesc. Desi seamana, in pretext, cu „Politist, adjectiv” al lui Cornel Porumboiu (tineretul si „etnobotanicul”), filmul autorului Evei pune accentul nu pe reflectie, ci pe actiune, ceea ce include si artele martiale. In plus, Popovici arunca pe ecrane o noua actrita de cinema, pe analistul si omul politic Lavinia Sandru, idee confirmata drept cat se poate de buna”, a declarat criticul de film Tudor Caranfil.

E completat de scenaristul George Sovu: „Si acest film are o poveste de dragoste, ori dragostea este parte integranta, esentiala, din fiinta omului si mai ales a tinerilor. La varsta asta, cu anii, cu zborul cel mai inalt si mai pur, fara dragoste nu se poate trai frumos. O asemenea iubire este si in acest film, numai ca ea se petrece in alte conditii, in conditiile lumii de astazi cand gingasia, frumusetea sufletului tinerilor e atacata mereu de atatia factori din societatea in care traim, din lumea aceasta. Peste aceasta gingasie, peste falfairile romantice ale visurilor vin tot felul de rele, iar tinerii sunt cei mai fragili, intra repede in acest val si deseori ajung pe marginea prapastiei. De aceea, grija celor care creaza bunuri spirituale, filme sau carti, a parintilor, a scolii, este aceea ca acesti tineri sa nu se indeparteze de ceea ce face esenta fiintei lor”. </p>
 

Vote it up
264
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza