Legume si paste la cuptor

Aceasta mancare vegetariana este ideala pentru o masa in familie sau cu prietenii. Legumele se amesteca cu paste mici si sos de branza
 
 
<p>Timp de preparare si gatit: circa 1 1/4 ore
Portii: 4

Ingrediente

1 dovleac placintar mic, curatat de coaja si de seminte, taiat in cuburi de 5 cm, circa 450 g fara coaja
2 cepe rosii, taiate in bucati mari
2 catei de usturoi, taiati felii subtiri
2 linguri ulei de masline extravirgin
500 g praz taiat felii subtiri
170 g sparanghel taiat in doua transversal
300 g paste rigatoni sau penne
600 ml lapte semidegresat
3 linguri faina de porumb
75 g cascaval maturat ras
2 lingurite mustar cu boabe intregi
sare si piper

Preparare

Se incalzeste cuptorul la 220 de grade (pozitia 7). Se pun dovleacul si ceapa rosie intr-o tava de copt si se presara cu usturoiul taiat felii. Se stropesc cu ulei, se pun sare si piper dupa gust. Se amesteca legumele astfel incat sa se imbibe cu ulei, apoi se pune tava in cuptor si se coc 15 minute.
Se scoate tava din cuptor si se adauga prazul si sparanghelul. Se amesteca usor sa se combine cu celelalte legume, apoi se pun inapoi in cuptor. Se coc inca 20 de minute sau pana cand toate legumele sunt fragede si incep sa se rumeneasca.
Intre timp, se fierb pastele intr-o cratita mare cu apa clocotita, 10–12 minute sau conform instructiunilor de pe ambalaj, pana sunt al dente.
Cat se fierb pastele, se face sosul. Se pun 4 linguri de lapte rece intr-un castronel, se adauga faina de porumb si se amesteca, formandu-se o pasta uniforma. Se incalzeste restul de lapte intr-o cratita pana cand aproape fierbe. Se toarna laptele fierbinte in amestecul cu faina de porumb, apoi se pun inapoi in cratita si se incalzeste incet, amestecand, pana cand fierbe si se ingroasa. Se fierbe la foc mic 2 minute.
Se ia sosul de pe foc si se adauga circa doua treimi din branza si mustarul. Se pun sare si piper dupa gust.
Se scoate tava cu legume coapte din cuptor. Se scurg pastele bine intr-o strecuratoare, apoi se toarna peste legume si se amesteca. Se adauga sosul si se amesteca. Deasupra se presara uniform restul de branza. Se pun inapoi in cuptor si se coc 10–15 minute sau pana devin aurii si fac basicute. Se servesc fierbinti.

O idee
• Pentru lasagne cu legume la cuptor, se combina cepele rosii si sparanghelul intr-o tava de copt si se adauga 2 ardei grasi rosii, fara seminte, taiati felii, si 3 dovlecei taiati felii groase. Se amesteca cu usturoiul, uleiul, se pun sare si piper, apoi se coc 25 de minute. Se scot din cuptor, si se reduce temperatura cuptorului la 190 de grade (pozitia 5). In amestecul de legume se pun 2 conserve de rosii taiate, circa 400 g fiecare, cu sucul lor si se amesteca. Intr-un vas dreptunghiular termorezistent, cu dimensiunile de circa 23 x 30 cm, se pun in straturi amestecul de legume, 200 g foi de lasagne care nu sunt prefierte, 150 g branza feta taiata bucati si 15 g busuioc proaspat tocat, incepand cu un strat de legume si terminand cu un strat de lasagne. Se condimenteaza 300 ml fromage frais cu sare si piper si se amesteca cu 25 g parmezan proaspat ras. Se presara uniform peste lasagne. Se coc 30–35 de minute. Se servesc fierbinti.

Avantaje
• Pulpa portocalie a dovleacului placintar este un indicator al continutul ridicat de beta-caroten. De asemenea, dovleacul este o sursa buna de vitamine C si E.
• Laptele este una din cele mai bune surse de calciu din dieta. Calciul este un mineral vital, necesar pentru a asigura dinti si oase puternice, sanatoase, precum si pentru functionarea corecta a muschilor si nervilor.
• Sparanghelul contine o substanta fitochimica numita asparagina, care are un efect diuretic puternic. Specialistii in plante recomanda consumul sparanghelului ca un tratament pentru reumatism si balonarile asociate TPM (tensiune premenstruala). </p>

Vote it up
144
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza