Lectii online despre sex

S-a lansat prima platforma pe internet de educatie sexuala in format video pentru adolescenti
 

<p>

Pornit de Adriana Radu impreuna cu Asociatia Front, scopul lui sa le spuna copiilor copiilor mari si adolescentilor numai povesti adevarate, vorbindu-le deschis si incurajand o atitudine toleranta despre corp, sex si relatii.

Au avut sansa sa-si spuna parerea elevi, profesori, parinti, bibliotecari, specialisti in domeniu, precum si parlamentari care sustin aceasta initiativa. In programa sistemului public de invatamant din Romania nu exista ore de educatie sexuala, in ciuda programelor dezvoltate de organzatiile neguvernamentale de profil, aprobate de guvernul Romaniei inca de acum zece ani. Tara noastra are printre cele mai ridicate rate ale sarcinii la adolescente din Europa, cu peste 17.000 de nasteri la minore in 2011, din care 718 la fete intre 10 si 14 ani, conform datelor Eurostat. Mai mult, 49% dintre femeile fertile din Romania declarau in 2012 ca nu au beneficiat de vreo forma de educatie sexuala, conform unui studiu al Institutului pentru Politici Publice.

In acest context, Adriana Radu, o tanara feminista si activista pentru dreptul la sanatatea reproducerii, a initiat proiectul SEXUL vs BARZA – prima platforma de educatie sexuala in format video pentru adolescenti din Romania. Scopul acestui proiect este acela de a suplini lipsa educatiei sexuale din scoli, prin clipuri scurte si interactive pe teme de educatie sexuala. In aceste videoclipuri, Adriana le vorbeste adolescentilor despre corp, sex, infectii cu transmitere sexuala, contraceptie, stereotipuri de gen, minoritati sexuale si drepturile tinerilor.

„Unul dintre lucrurile care m-au inspirat sa pornesc proiectul a fost experienta mea ca asistenta la ora de limbi straine intr-o scoala din Germania, unde se facea educatie sexuala. Am observat ca faptul ca elevii isi cunosc propriul corp le afecteaza in mod pozitiv increderea in sine, capacitatea de a lua decizii singuri in ceea ce ii priveste si de a gandi mai departe de schema stereotipurilor de gen. Statisticile sunt de partea Germaniei, cu 10 nasteri la minore la 1.000 de fete, versus 39 de nasteri la 1.000 de fete in Romania. Cred si ca videoblogging-ul are un potential educativ enorm, neexplorat pana acum mai deloc in Romania, si imi face foarte multa placere sa filmez clipurile SEXUL vs BARZA.”, spune Adriana Radu.

Vedeti videoclipul-manifest al platformei SEXUL vs BARZA AICI.

Proiectul SEXUL vs BARZA va ajunge in peste 2.000 de biblioteci publice din toata tara, prin intermediul Programului National Biblionet, care a reusit sa includa bibliotecile publice in strategia nationala privind sanatatea reproducerii.

„In situatia de fata, cand se reorganizeaza directiile de sanatate publica si centrele de promovare a sanatatii, dar se pune accent pe preventie, conform declaratiei ministrului sanatatii, este cu atat mai important sa se utilizeze locurile frecventate de adolescenti pentru a se disemina informatii de interes pentru acestia. Prin Programul Biblionet, bibliotecile publice modernizate si bibliotecarii dornici sa se implice vor putea suplini, macar partial, lipsa educatiei sexuale din sistemul public de invatamant.” sustine Daniela Draghici, responsabila pentru politici publice in cadrul Fundatiei IREX, prin care se implementeaza Programul Biblionet.

Proiectul SEXUL vs BARZA este sprijinit de Asociatia FRONT, Fundatia Marie Stopes International Romania si agentia digitala Good Afternoon. SEXUL vs BARZA este un proiect castigator in cadrul competitiei ReStart Romania 2012, un program al TechSoup Romania.

</p>

Vote it up
333
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza