Laptele matern nu e la mare cautare

In Romania, doar 16% dintre bebelusi sunt hraniti cu lapte matern pana la sase luni, arata ultimele date statistice
<p>Datele apartin Institutului pentru Ocrotirea Mamei si Copilului (IOMC) din Capitala. Studiile arata ca laptele matern are proprietati antialergice si antiinfectioase si protejeaza copilul de riscul obezitatii. Atat nutrientii din laptele matern, cat si legatura mama-fat care se creeaza in timpul alaptarii protejeaza sanatatea psihica a viitorilor adolescenti.
In urma cu zece ani, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda hranirea exclusiv la san a bebelusilor pe perioada primelor sase luni, deci fara ceaiuri, lapte praf sau alte alimente.
Totusi, un studiu publicat, la inceputul acestui an, in „British Medical Journal" propune reducerea acestei perioade la patru luni. Argumentul specialistilor britanici este acela ca prelungirea alimentatiei exclusiv la san creste riscul bebelusilor de a face anemie feripriva, alergii alimentare si boala celiaca (enteropatie glutenica), scrie Adevarul.   
Problema cu fierul este ca micutul vine pe lume cu o rezerva de fier care acopera primele trei luni de viata, iar laptele matern il contine in cantitati insuficiente (desi fierul din lapte se absoarbe intr-o proportie de cinci ori mai mare decat cel din suplimentele farmaceutice). „Dupa varsta de trei luni, fiecare copil hranit la san ar trebui sa primeasca suplimente de fier, timp de 20-30 de zile pe luna, pana cand incepe diversificarea alimentara", explica prof. dr. Marin Burlea, in ziarul Adevarul.</p>
Vote it up
147
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza