La pubertate de la noua ani

Copiii intra la pubertate de la varste tot mai fragede, avertizeaza medicii pediatri si endocrinologi
 
<p>Fetele intra la pubertate de la varste tot mai fragede, este concluzia unui studiu realizat in Statele Unite ale Americii la Spitalul de Copii din Cincinnati. Oamenii de stiinta au constatat ca varsta medie a pubertatii a scazut mult, comparativ cu ultimii 20 de ani. Astfel, in era vitezei fetele ajung si la pubertate la varsta de 7-8 ani, relateaza cotidianul "New York Times".
Prof. dr. Constantin Dumitrache, medic primar endocrinologie si doctor in stiinte medicale, de la Institutul de Endocrinologie "C.I. Parhon", a declarat pentru Gandul ca in Romania fetele intra la pubertate in jurul varstei de noua ani si jumatate. "Varsta medie la care fetele intra la pubertate este 12 ani si jumatate", adauga prof. dr. Dumitrache.
Alimentatia si sexualitatea psihica - principalii factori
Studiul americanilor arata ca obezitatea, care este in crestere in randul copiilor, joaca un rol important in aparitia pubertatii timpurii. Dr. Frank M. Biro, unul dintre autorii cercetarii, spune ca grasimea poate produce hormoni sexuali.
"Fenomenul nu este intalnit doar in randul fetelor, ci si al baietilor. Printre principalii factori care duc la aparitia pubertatii timpurii as nominaliza in primul rand alimentatia si sexualitatea psihica. Copiii sunt expusi la tot felul de materiale cu teme sexuale aparute in ziare, reviste si la televizor, iar acest lucru determina o intrare la pubertate la varste tot mai fragede", subliniaza medicul endocrinolog prof. dr. Constantin Dumitrache.
Acesta adauga ca exista cazuri rare in care pubertatea se instaleaza in jurul varstei de doi-patru ani. "Aceste cazuri au drept factor principal cauze genetice sau tumorale", explica medicul.
Unii oameni de stiinta considera ca substantele chimice des intalnite in mediu seamana cu estrogenul si pot grabi aparitia pubertatii.
Pubertatea timpurie creste riscul de cancer la san
Acest tip de pubertate are asupra viitorului adult repercusiuni de ordin medical si psiho-social. Studiile arata ca pubertatea declansata mai devreme poate creste riscul de cancer la san. Profesorul Dumitrache mentioneaza ca intrarea la pubertate la varste tot mai fragede afecteaza cartilajele de crestere atat la fete, cat si la baieti.
Acest fenomen este caracterizat prin crestere foarte rapida in inaltime la inceput, insa procesul de crestere se termina inainte de atingerea intregului potential genetic. Astfel, potrivit medicilor, in lipsa unui tratament adecvat, majoritatea baietilor nu vor creste mai inalti de 1,55 metri, iar fetele nu vor depasi 1,5 metri in inaltime.
Din cauza surplusului de hormoni sexuali, psihicul acestor copii are de suferit. Potrivit specialistilor, instabilitatea emotiva este asociata cu schimbarile hormonale, iar unii copii pot avea o agresivitate crescuta.</p>
Vote it up
223
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza