La pas prin Amsterdam

Cum să petreci un weekend sub nivelul mării
 

O clipă de răgaz: Piaţa Nieuwmarkt

Această construcţie din secolul 14, asemănătoare unui castel, este una dintre cele mai vechi clădiri din Amsterdam. În trecut a servit drept poartă a oraşului, loc de cântărire a mărfurilor şi birou vamal, iar acum adăposteşte un restaurant. Dar terasa acestuia nu e singurul loc unde poţi sta afară. În după-amiezile de vară, localnicii şi turiştii profită de orice spaţiu deschis, pentru a se bucura de soare.

Gusturile se discută: Maatjesharing

Să nu te sperii când afli că e vorba de peşte crud. Când eşti în Amsterdam, urmează obiceiurile locului şi încearcă măcar un hering crud cu ceapă, de la o tarabă de pe stradă. Preferabil în piaţa Albert Cuyp, cea mai mare piaţă zilnică în aer liber din Europa.

Cumpărături printre canale: Cele nouă străzi

Oriunde ai merge, străzile comerciale oferă aceleaşi mărci internaţionale. E plictisitor. În Amsterdam, caută „Cele nouă străzi“, printre canalele principale, lângă piaţa Dam, dacă vrei haine vintage şi de designer, delicatese locale şi internaţionale, galerii de artă şi o mulţime de cafenele şi restaurante simpatice.

Relaxare: Cafeneaua ’t Aepjen

Marinarii beau aici încă din anul 1540. De atunci, Cafeneaua ’t Aepjen („Maimuţa“) a rămas un bar şi un han foarte frecventat. Aflat într-una dintre cele mai vechi case de lemn din Amsterdam, barul a îmbogăţit vocabularul localnicilor cu o expresie: dacă „stai la Maimuţă“, înseamnă că ai dat de belea. Noroc!

Vote it up
257
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza