La mulți ani, Majestatea Voastră!

Regina Elisabeta II aniversează 90 de ani pe 21 aprilie. O sărbătorim și noi, cu un test de cultură generală despre celebrul monarh britanic.  
 

ÎNTREBĂRI

1. Muritorii de rând au o singură zi de naștere, Regina are două. Din dorința de a prinde o vreme cât mai bună, festivitatea oficială are loc într-o sâmbătă din iunie. Punctul culminat al sărbătorii este o paradă oficială. Cum se numește ea?

a) Marșul Drapelului

b) Retragerea Trupelor

c) Joia Mare Regală

2. Încă din copilărie, Elisabetei îi plac animalele. Câinii ei din rasa Corgi apar chiar și în fotografiile oficiale. Coroana britanică își afirmă dreptul de proprietate asupra unei specii de păsări. Care dintre ele?

a) corbi

b) lebede

c) bufnițe

3. Chiar și Regina are la dispoziție timp liber, în care se ocupă de hobby-urile ei. Care este activitatea ei preferată?

a) dansuri tradiționale scoțiene

b) tragere cu arcul

c) cricket

4. Nu sunt șanse foarte mari să te întâlnești cu Regina. Dar, dacă ai avea vreodată plăcerea de a face cunoștință cu ea, ar fi bine să știi cum să i te adresezi. Cum ar trebui să-i spui?

a) Majestatea Voastră

b) Doamnă

c) Nu există o formulă impusă de adresare.

5. Regina nu a fost niciodată la școală. Ea a avut profesori particulari și a fost pregătită pentru îndatoririle ei de regale acasă. Elisabeta a obținut însă o calificare profesională. În ce domeniu?

a) îngrijire medicală

b) șofat

c) aviație

6. Elisabeta are de asemenea titlul de șef al Comunității Națiunilor Independente. În care țară din această organizație a locuit Elisabeta pentru o perioadă scurtă de timp în tinerețe?

a) Canada

b) Jamaica

c) Malta

7. Vizite de state, recepții, petreceri... Printre calitățile Reginei se numără și ușurința cu care poate conversa cu oameni din întreaga lume. În afară de engleză, ce altă limbă vorbește fluent Regina?

a) franceză

b) germană

c) spaniolă

8. Majoritatea castelelor și palatelor în care locuiesc Elisabeta și alți membri ai familiei regale aparțin Coroanei, nu sunt proprietatea privată a Reginei. Care dintre aceste reședințe impunătoare îi aparține de fapt?

a) Castelul Windsor

b) Palatul Kensington

c) Castelul Balmoral

9. Ducele de Edinburgh este dragostea vieții ei. Dar, ca în orice cuplu, Elisabeta și Philip nu se înțeleg mereu perfect. În timpul unei vizite de stat în Australia, în 1954, au apărut în presă știri despre o ceartă aprinsă între cei doi. Cum a răbufnit Regina mânioasă?

a) Și-a numit soțul „idiot”, în public.

b) A refuzat să se așeze lângă el la o recepție de seară.

c) A aruncat cu un pantof în el.

10. Anumite momente din viața Elisabetei au devenit subiectul unor ecranizări. Care dintre aceste actrițe a câștigat un Oscar pentru felul în care a interpretat-o pe Regină?

a) Kate Winslet

b) Helen Mirren

c) Emma Thompson

 

 

 

RĂSPUNSURI

1a Retragerea Trupelor este un spectacol de muzică și ceremonie militară, din care nu lipsesc focurile de artificii. Are loc de două ori pe an, în zilele de miercuri și joi anterioare paradei Marșul Drapelului. În timpul slujbei din Joia Mare, Regina le oferă monede de argint celor în vârstă.

2b În Marea Britanie, toate lebedele mute din ape deschise aparțin Coroanei. Dar Regina nu pretinde dreptul de proprietate decât asupra lebedelor care trăiesc pe anumite porțiuni ale Tamisei și afluenților ei.

3a În fiecare an, Regina găzduiește serate de dans tradițional la Balmoral. Sunt invitați vecinii, persoane din comunitățile din apropiere și angajați de la castel și de pe domeniu.

4c Deși nu este specificată, de fapt, nicio formulă de adresare, tradiția cere să îi spunem „Majestatea Voastră” când ne prezentăm și „Doamnă” în timpul conversației.

5b În 1945, Elisabeta li s-a alăturat Forțelor Terestre Auxiliare (aripa feminină a armatei britanice), unde a fost instruită ca șofer.

6c În 1949, Elisabeta, la vremea aceea încă prințesă, și-a urmat soțul – ofițer în Marină – la Marea Mediterană.

7a Îngrijirea și educația Elisabetei și a surorii ei mai mici, Margaret, s-au aflat în grija unui lung șir de persoane, printre care și guvernante belgiene și franțuzoaice, care vorbeau în franceză cu prințesele.

8c În mod tradițional, Elisabeta petrece o parte a verii la Balmoral, castelul pe care îl deține în Scoția.

9c Conform unei biografii, Elisabeta și-a cerut mai târziu scuze pentru comportamentul ei deplasat.

10b Helen Mirren a primit un Oscar în anul 2007, pentru rolul Reginei. În 2003, ea primise deja o distincție înaltă, echivalentul feminin al titlului de Cavaler al Imperiului Britanic, pentru serviciile aduse artei dramatice.

Vote it up
237
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza