La masa cu Benicio del Toro

Americanul de origine portoricana iubeste mancarea
 

<p>

Cel care a jucat, printre altele, si rolul omului-lup, a emis candva un citat celebru: "Trebuie sa ucizi pentru a supravietui. Oamenii fac asta dintotdeauna. Eu mananc si carne, si peste. Daca as fi pe o insula pustie, as fi nevoit sa fac asta pentru a supravietui". Cu ocazia premierei mondiale de la Cannes a celui mai recent film al sau, del Toro i-a acordat un interviu exclusiv criticului de film Iulia Blaga.

In filmul lui Arnaud Desplechin, "Jimmy P. (Psychothérapie d'un Indien des plaines)", prezentat in competitie la Cannes, Benicio del Toro interpreteaza un personaj real, un indian vindecat in 1948 de psihanalistul francez de origine romana Georges Devereux. Prezent la Cannes pentru a promova filmul, Benicio este tuns destul de ciudat, ca un fotbalist german din anii '80, cu un inel mare pe deget. Se amuza uneori si vorbeste putin alintat, ca un copil care spune o ghidusie. Pare sincer si normal.

Iulia Blaga: Fiind actor si cunoscand mai multe culturi, va vine mai usor sa intelegeti oamenii?
Benicio del Toro: Cred ca da. Trebuie sa fii sensibil. Trebuie sa intelegi viata, nu? Trebuie sa fii empatic. Ajuta. Nu spun ca sunt in stare sa cunosc oamenii mai bine ca dvstra, dar cred ca actoria si povestile te ajuta sa ii intelegi pe ceilalti.

Iulia Blaga: Erati familiarizat cu psihanaliza inainte de a face filmul?
Benicio del Toro: Cred ca multi actori trebuie sa fie ei insisi psihanalisti intr-un anume sens. Un indian ar vorbi despre energie sau altcineva despre alegerile pe care un om le face, dar cred ca in meseria asta trebuie sa fii un pic psihanalist. Nu zic ca ai putea sa-i ajuti pe altii, ci ca trebuie sa iti intelegi personajul - cine este, ce face, chestii din astea.

Iulia Blaga: Credeti ca terapia poate vindeca suferintele sufletului sau iubirea, prietenia sunt suficiente?
Benicio del Toro: Da, cred in orice. (Rade.)

Iulia Blaga: David Lynch n-a vrut sa faca terapie de teama sa nu isi distruga impulsurile creative.
Benicio del Toro: S-ar putea sa fi avut dreptate. Am citit despre psihanaliza, am citit Jung, putin Freud si hmmm, cum se numea cartea aia (era grozava, dar nu mai stiu cum ii zice), dar nu am avut nici macar o sedinta de terapie. Cu toate astea, cred ca ar putea ajuta.
Daca as fi intr-o depresie grea si nu as reusi sa ies si m-as simti pierdut, as cauta ajutor. Poate ca un psihanalist n-ar fi primul la care m-as duce, dar pana la urma cred ca tot m-ar putea ajuta.

Iulia Blaga: Sunteti empatic cu cei din jur?
Benicio del Toro: Da, ca tot omul...

Iulia Blaga: Cum traiti prietenia?
Benicio del Toro: Imi place sa mananc impreuna cu prietenii.

Iulia Blaga: Si mancati mult?
Benicio del Toro: Da. Poate pare o prostie, dar e foarte adevarat. Mancatul impreuna te apropie, de asta oamenii se aseaza la aceeasi masa si iau cina.

Iulia Blaga: Vorbind despre suferinta, credeti ca cea sufleteasca e mai rea decat cea fizica sau invers?
Benicio del Toro: Cred ca amandoua sunt reale. Fie ca te arzi la soba, fie la focul de la gratar, tot te doare.

Iulia Blaga: Care e cea mai mare suferinta pe care o puteti impartasi unui jurnalist?
Benicio del Toro: Mi-am pierdut mama cand aveam 9 ani si a fost foarte dureros.

Iulia Blaga: Cum ati trecut peste pierderea mamei dvstra?
Benicio del Toro: Nu as putea raspunde in doua secunde dar ce e important e ca familia s-a strans la un loc. Esentiala pentru mine a fost nasa mea care, alaturi de tatal si de fratele meu, desi nu imi e ruda de sange, a avut o influenta extrem de importanta asupra mea. Ea a fost responsabila partial de vindecarea mea. Dar durerea este masiva si nu se termina niciodata.
Am cunoscut la un moment dat un barbat de 98 de ani care isi pierduse mama cand avea 6 ani, pe mare regizor japonez Kaneto Shindo. La 76 de ani, el a facut un film tocmai pentru a-si usura aceasta durere,si, cand l-am cunoscut, l-am intrebat: "Te-a ajutat acest film? S-a dus durerea?" "Nu!", a raspuns.

Iulia Blaga: Cum te poti proteja, ca vedeta, de pericolul de a-ti pierde busola la Hollywood?
Benicio del Toro: Nu cred ce citesc in presa si, in general, cred ca e important sa te mentii cu picioarele pe pamant. Dar oamenii sunt diferiti, asa ca... Nu am un secret despre cum sa nu imi pierd mintile, pur si simplu ma concentrez pe ceea ce imi place sa fac.

Iulia Blaga: Si cum tineti in mod concret legatura cu realitatea?
Benicio del Toro: Privesc direct in ochii cainelui meu, o tin pe fetita mea de mana, ma uit la emisiuni sportive, mai ales la baschet (si acum e o perioada buna pentru ca a inceput NBA), dar si la baseball. Sportul ma tine cu picioarele pe pamant si ma si deconecteaza. Ce altceva ma mai tine cu picioarele pe pamant…

Iulia Blaga: Mancatul?
Benicio del Toro: Ingrasa, dar da, ingrasandu-ma raman mai aproape de pamant.

Pelicula "Jimmy P. (Psychothérapie d'un Indien des plaines)", realizata de Arnaud Desplechin si cu Benicio Del Toro in rol principal, va fi distribuita in Romania de Independenta Film.

Pentru mai multe interviuri interesante acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>

Vote it up
326
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza