Kedgeree cu egrefin afumat

O mancare traditionala anglo-indiana perfecta pentru un pranz sau o cina usoara. Buna cu paine integrala sau paine naan calda
 
 
<p>Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 40 de minute
Portii 4

Ingrediente

280 g file de egrefin afumat, fara piele
1 foaie de dafin
1 fir de cimbru proaspat
2 lingurite de ulei de masline extravirgin
300 g orez basmati
1 ceapa, tocata marunt
1/4 lingurita de garam masala
1/4 lingurita de coriandru, macinat
1/2 lingurita de pudra de curry
225 g boabe de mazare proaspata sau congelata
4 rosii, taiate in jumatati
3 linguri de patrunjel, tocat marunt
2 cepe verzi, tocate marunt
2 oua rascoapte, taiate in sferturi
sare si piper
fire de patrunjel, pentru ornat

Preparare

Se pune pestele intr-o oala, taindu-l ca sa se potriveasca dimensional. Se completeaza cu apa clocotita; se adauga foaia de dafin si cimbrul. Acoperind oala, se fierbe egrefinul la foc mic, timp de 8-10 minute, sau pana cand se desface usor (apa trebuie doar sa bolboroseasca). Se scoate pestele si se lasa deoparte; lichidul in care a fiert se pastreaza.
Se incinge uleiul intr-o tigaie mare, la foc mediu. Se adauga orezul si se amesteca pentru a fi uns uniform, apoi se gateste 2 minute. Se pun si ceapa, garam masala, coriandrul, pudra de curry, si se lasa pe foc inca 2-3 minute, amestecand pana cand ceapa incepe sa se inmoaie. Se adauga 600 ml din lichidul in care a fiert pestele, impreuna cu foaia de dafin si firul de cimbru. Se micsoreaza flacara, se acopera tigaia si se fierbe incetisor 12 minute. Se adauga mazarea, se acopera din nou si se continua 10-12 minute, sau pana cand orezul e fraged.
Intre timp, se incalzeste bine grillul. Se asaza rosiile pe o tava, cu partea taiata in sus, si se coc sub grill 2-3 minute, ori pana ce incep sa se coloreze si s-au infierbantat.
Se rupe pestele in bucatele si se incorporeaza in orez, impreuna cu patrunjelul si ceapa verde. Se asezoneaza si se transfera pe un platou cald. Se adauga sferturile de oua, se orneaza cu fire de patrunjel proaspat, si se serveste kedgeree-ul alaturi de rosiile coapte.

Avantaje
• Mazarea, ca si alte leguminoase – cum sunt lintea, fasolea, soia si nautul –, constituie o sursa buna de proteine. Mazarea este bogata, de asemenea, in fibre, cele solubile stabilizand nivelul de zahar si de colesterol din sange.
• Ouale sunt o sursa de proteine de foarte buna calitate, dar si de zinc si de vitamine A, B, D, E. Cu toate ca ouale contin colesterol, riscurile consumului lor au fost mult exagerate. In mod normal, colesterolul din alimente are un efect redus asupra nivelului de colesterol din sange, acesta fiind puternic influentat de cantitatea de grasimi saturate consumata.

Cateva idei
• Pentru un gust fructat, adaugati la orez, impreuna cu pestele, 55 g stafide sultana.
• Folositi orez basmati brun in locul celui alb si gatiti-l circa 20 de minute inainte de a incorpora mazarea in preparat.
• Adaugati, odata cu pestele, 100 g ciupercute, feliate si sotate.
• Preparati kedgeree folosind un amestec de fructe de mare. Luati 150 g egrefin afumat si 170 g midii – sau stridii – gatite. Daca gasiti midii proaspat preparate (circa 450 g, cu tot cu cochilii), utilizati si lichidul in care au fiert, ca parte a lichidului in care gatiti orezul. Midiile sau stridiile din cutie, bine scurse, se pot folosi si ele la fel de bine. O alta idee ar fi sa puneti la kedgeree cate 140 g egrefin afumat si egrefin proaspat, fara piele, posat sau preparat la aburi – sau chiar file de cod.
• Pentru un fel de mancare cu somon, verdeturi si orez, inlocuiti egrefinul afumat cu file de somon taiat cubulete sau rupt bucatele (nu e nevoie sa fie gatit in prealabil), sau cu somon posat. Renuntati la condimente, si fierbeti orezul in apa. Descojiti si tocati rosiile, in loc sa le coaceti, si adaugati-le la orezul gatit cu somon si patrunjel, plus 1 lingura de fire de chives rupte in bucatele. In locul oualor, puneti 1 avocado curatat de coaja si taiat cubulete. Aceasta reteta este potrivita in special vara, servita rece sau la temperatura camerei.
• Omiteti rosiile coapte si serviti kedgeree-ul cu o salata de castraveti, taiati cubulete, si rosii cherry, taiate in jumatati.</p>

Vote it up
149
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza