Jucarii pentru copii: la ce sa fim atenti

Se apropie Craciunul, iar Mosul se pregateste sa isi umple desaga cu jucarii pentru copiii cuminti
 

Fiindca unele papusi, masinute sau figurine pot fi periculoase pentru cei mici, este recomandat ca Mosul sa fie atent si informat atunci cand le alege.

Dar cum va proceda, pentru a fi sigur ca jucariile oferite nu vor ascunde nicio capcana pentru micii lor utilizatori? Iata care sunt recomandarile specialistilor de la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor:

1. Sa cumpere jucarii numai din magazine si/sau raioane specializate, unde se elibereaza documente de cumparare (factura, bon fiscal, chitanta fiscala).
2. Sa aleaga jucarii potrivite pentru varsta copilului, capacitatile si aptitudinile sale. Jucariile trebuie sa fie insotite de avertismente generale privind grupa de varsta recomandata, care ajuta la alegerea celei potrivite.
3. Sa respecte atentionarile referitoare la jucariile nerecomandate copiilor sub 36 de luni, care se prezinta sub forma unei sintagme de tipul: „Atentie. Nerecomandat copiilor mai mici de 36 luni. Pericol de strangulare”.
4. Sa nu cumpere jucarii cu parti mici, detasabile, pentru copiii sub 3 ani, deoarece acestia au tendinta sa bage jucariile in gura si pot sa se inece cu partile mici. Fraza ”Atentie. Nerecomandat copiilor mai mici de 3 ani” poate fi inlocuita cu simbolul grafic de interzicere /pictograma care vizeaza copiii intre 0 si 3 ani.
5. Sa verifice daca jucariile sunt marcate, intr-un mod vizibil, lizibil si durabil, cu urmatoarele elemente:
• coordonatele producatorului si/sau importatorului (numele, denumirea comerciala inregistrata sau marca inregistrata a producatorului si/sau a importatorului si adresa la care pot fi contactati );
• numarul unic de identificare a jucariei (tipul, lotul sau numarul de serie ori al modelului sau alt element de identificare);
• marcajul de conformitate CE, care atesta ca jucaria respecta normele de siguranta. Daca jucariile sunt de dimensiuni mici, elementele de mai sus sunt indicate pe ambalaj sau intr-un document care insoteste jucaria.
6. Sa verifice existenta instructiunilor de utilizare si a avertismentelor specifice, insotite de indicatii privind precautiile in utilizare pentru anumite categorii de jucarii; acestea trebuie sa fie traduse obligatoriu in limba romana. 
7. In caz ca au o reclamatie legata de o jucarie achizitionata, aceasta trebuie semnalata mai intai vanzatorului/ magazinului de la care a fost cumparata si, in caz de nerezolvare, structurii teritoriale a ANPC.

Vote it up
375
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza