Jambalaya cu pui si carnati

Este o reteta tipica din bucataria creola, condimentata si cu aroma complexa, cu mai multe legume si orez decat carne

 

Portii 6
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 35–40 de minute

Ingrediente
300 g piept de pui dezosat, fara piele (file)
2 lingurite condimente Cajun (vezi la Cateva idei)
1 lingurita salvie sau maghiran uscat
2 linguri ulei de floarea-soarelui
1 ceapa feliata
1 ardei gras verde curatat si feliat
2 tije de telina feliate
2 catei de usturoi pisati
400 g orez cu bob lung
1 litru bulion de pui, preferabil preparat in casa
100 g sunca afumata taiata cubulete
100 g chorizo sau alt carnat picant feliat
1 cutie rosii cherry sau 1 cutie rosii tocate, circa 400 g
sos Tabasco, sare si piper
Pentru ornat
4-6 fire de ceapa verde tocata
patrunjel tocat grosier

Preparare
Se taie carnea cubulete de 2 cm. Se presara cu condimente Cajun si salvie sau maghiran, ca sa fie acoperita in mod uniform. Se incinge la foc moderat 1 lingura ulei intr-o caserola mare rezistenta la flacara, sau o cratita, se adauga puiul si se prajeste 5 minute, amestecand frecvent pana ce este rumenit uniform. Se scoate carnea din vas cu o spumiera.
Se adauga in caserola restul de ulei, impreuna cu ceapa, ardeiul gras si telina si se prajesc 2 minute, amestecand. Se adauga usturoiul si orezul si se continua inca 1 minut.
Se toarna bulionul si se amesteca. Se readuce carnea in vas. Se da in clocot, apoi se micsoreaza flacara si se fierbe carnea 15 minute. Se adauga carnatul, sunca si rosiile din cutie, cu sucul lor cu tot. Se gatesc, acoperite, timp de 5–10 minute, pana cand orezul a absorbit tot lichidul.
Se asezoneaza, dupa gust, cu sos Tabasco, sare si piper. Se serveste mancarea fierbinte, presarata cu ceapa verde tocata, si patrunjel.

Cateva idei
• Daca nu aveti condimente Cajun gata preparate, folositi un amestec de 1 1/2 lingurita paprika si 1/2 lingurita piper de Cayenne.
• Folositi orez brun in loc de alb. Va dura 5–10 minute in plus ca sa fie gatit, si poate avea nevoie de mai mult lichid. Orezul brun si-a pastrat invelisul bogat in fibre care, la orezul alb, a fost inlaturat.
• In loc de sos Tabasco, folositi 2 lingurite sos de ardei iute. Daca doriti gust de rosii mai pronuntat, adaugati 1 lingura pasta de rosii impreuna cu rosiile tocate.
• Adaugati putin vin alb in locul unei parti din cantitatea de bulion – 150 ml va da un gust mai bun.
• Pentru o jambalaya de pui cu creveti, omiteti sunca si carnatii si adaugati in schimb 200 g creveti tigru cruzi si decorticati. Mai puneti si ceva legume in plus – cate100 g de mazare si fasole verde congelate. Adaugati-le cu 10 minute inainte de terminarea gatitului.

Avantaje
• Ardeiul gras verde contine vitamina C si betacaroten, ambele fiind antioxodanti puternici ce protejeaza impotriva cancerului, bolilor de inima si congestiilor.
• Chiar folosit cu moderatie, uleiul de floarea-soarelui contine cantitati bune de vitamina E, antioxidant puternic ce protejeaza membranele celulelor de actiunea daunatoare a radicalilor liberi. Alte surse bune de vitamina E sunt semintele de floarea-soarelui si alte uleiuri derivate din vegetale si diferite tipuri de alune si nuci.

Vote it up
102
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza