A invins primaria in instanta

Simona Niculescu n-a putut ajunge la copil, din cauza unui drum devenit impracticabil
 

O scrisoare deschisa mai putin obisnuita a fost depusa, in luna iulie, la Prefectura Arges. Petitionarul este Simona Niculescu, cetatean francez stabilit la Baiculesti, care a obtinut castig de cauza in instanta, obligand administratia locala din comuna sa reabiliteze un drum. 

Simona Niculescu a plecat in Franţa in anul 1977, la varsta de sapte ani, impreuna cu familia sa. S-a intors in Romania in 2007. „Am stat sapte ani acasa, iar apoi 30 de ani in Franta. Am plecat cu parintii, tatal meu fiind refugiat politic. El era bolnav si acest lucru l-a impins sa obtina o autoriza-tie de a pleca in Franta, pentru a fi operat de rinichi, afectiune dobandita ca urmare a batailor in beciurile Securitatii. Cand a ajuns acolo, i-a fost recunoscuta imediat calitatea de refugiat politic, iar statul francez ne-a cerut pe noi, pe mama, pe fratele meu si pe mine“, povesteste romanca Simona Niculescu, cetatean francez. In cei 30 de ani traiti departe de meleagurile natale, ea a facut o cariera de succes. S-a specializat in marketing politic, dar, dupa ce a observat ca „toti politicienii sunt aceeasi mizerie“, a considerat ca nu are cu cine sa lucreze si a trecut pe studii de drept european, aceasta devenind principala ei profesie. La moartea tatalui sau, in 2007, s-a intors insa in Romania. Dupa cativa ani de stat in Bucuresti, impreuna cu familia, a hotarat ca e timpul unei schimbari. Petrecuse prea mult in agitatia si aglomeratia marilor orase.

A ales sa se retraga, cu intreaga familie, departe de agitatia de zi cu zi, intr-un varf de deal dintr-un sat al comunei Baiculesti. „Am plecat intr-o zi cu sotul meu cu intentia de a cauta o locatie unde sa ne re-tragem. Cautand, am gasit un varf de deal in Podisul Getic, care se si numea pe cadastru „Punctul Acasa“. Ne-a placut aici. In primul rand am fost atrasi de linistea si pacea pe care ne-a oferit-o locul“.

Jurista Simona Niculescu, specialista in drept european, era legata de judetul Arges si prin intermediul bunicului sau. „El era originar din Pitesti. Bunicul a fost cel care a inventat fotografia din avion, Dumitru Dumitriu. „Fotomitraliera“ a fost numele inventiei sale, iar brevetul a fost depus prin anul 1935. De atunci, toate tarile au platit Romaniei drepturi pentru orice poza facuta din avion, pana prin anii 70’, cand s-a inventat fotografia digitala“.

Dupa cumpararea locului in satul Valea Bradului, familia Niculescu a hotarat sa-si ridice casa mult-visata, in stil brancovenesc. Dar problemele au aparut acolo unde se asteptau mai putin, la drumul comunal. Tocmai pentru ca locul era intre alte case si aproape de biserica, familia Niculescu nu si-a imaginat ca va avea probleme cu drumul. Dar, pe la jumatatea lunii februarie 2013, pe timp de iarna, intorcandu-se intr-o seara acasa de la cumparaturi, Simona, impreuna cu sotul ei, nu a mai putut urca cei sapte kilometri de la iesirea de pe drumul judetean. Bucata aceea devenise complet impracticabila. Dupa trei zile petrecute la o pensiune din zona, ea si sotul ei au ajuns in sfarsit acasa, la fiul lor de patru ani, pe care il lasasera in grija unui vecin, pentru cele cateva ore cat ar fi trebuit sa fie plecati.

„Am dat in judecata Primaria Baiculesti, pentru ca nu si-a indeplinit obligatiile, acelea de a asigura un drum practicabil. In plus, cei de acolo ma tratau cu o mare indolenta. Printr-o hotarare definitiva si irevocabila, am reusit sa oblig Consiliului Local Baiculesti sa reabiliteze drumul, conform tuturor prevederilor legale. Acest lucru inseamna asfaltare, cu un proiect si cu o licitatie, ceea ce domnii de aici nu prea cunosc. Nu sa spuna ca au trantit o caruta de nisip si apoi sa ne scoata ochii ca drumul e foarte bun“.

Desi procesul a fost castigat in 19 noiembrie 2013, hotararea a fost primita abia in ianuarie anul acesta. Ea spune ca „paratul Consiliul Local al comunei Baiculesti“, e obligat „sa adopte in termen de 10 zile o hotarare in care sa prevada masuri urgente pentru reabilitarea drumului local din satul Valea Brazilor, cu respectarea prevederilor legale referitoare la buget si modalitatea de incredintare a lucrarii.“

„Am tot asteptat, dar pana acum primaria nu a luat niciun fel de masura“, spune Simona Niculescu. Raspunsul Primariei Baiculesti a fost ca „lucrarile vor fi executate periodic, in functie de starea drumului si cu incadrarea in sumele alocate anual pentru intretinerea drumurilor comunale si locale“. 

Respectivul drum spre Valea Brazilor este binecunoscut oamenilor din zona, pentru ca le-a creat probleme si cu alte ocazii. In urma cu cativa ani, pe drumul cu pricina s-a rasturnat chiar o caruta care ducea un mort la slujba de inmormantare, iar familia a trebuit sa-l curete de noroi inainte sa il duca in biserica.

Cu toate ca instanta s-a pronuntat printr-o hotarare definitiva si irevocabila, obligand Primaria Baiculesti sa reabiliteze drumul conform tuturor prevederilor legale, lipsa masurilor a obligat-o pe Simona Niculescu sa redacteze si o scrisoare deschisa catre Prefectura Arges. „Cum in instanta am cerut recunoasterea unui drept pe care l-am si obtinut, i-am solicitat prefectului sa-si exercite atributiunile si sa verifice legalitatea hotararii. Fie o va face, fie il voi da si pe domnia sa in judecata. Nu vreau altceva decat sa-si faca toata lumea treaba“.

Simona e decisa sa mearga pana la capat si, mai mult decat atat, sa le arate oamenilor cum trebuie sa procedeze atunci cand sunt neindreptatiti.

„Ceea ce mi s-a intamplat mie cu acest drum este un caz nefericit, dar am stiut sa ma adresez instantei si sa castig. Vreau sa le arat oamenilor cum se da in judecata o primarie sau un consiliu judetean, cum se castiga, cum se face executarea silita. Sa le arat romanilor cum pot sa-si recastige tara in instanta, daca este nevoie!“

Sursa: Alex Vlaicu, articol preluat din Jurnalul de Arges

Vote it up
515
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza